Tehnoloogia läheb metsa ehk matkavarustuses puhuvad uued tuuled

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Tootja foto

Nii nagu ülejäänud maailm, on matkavarustuse tootjad asunud oma klientide ja ka emakese maa heaolu nimel toodete ökoloogilist jalajälge vähendama. Teisalt tahetakse pakkuda pidevalt midagi uut. Nii lähevadki käiku ootamatud nipid.

Põhiteema, millega (matka)maailm praegu tegeleb, on ühelt poolt öko, rohelised materjalid ja roheline tootmine: vähem veekulu, vähem keemiat, inimsõbralikum tootmine, upcycling ja recycling. Teiselt poolt üritatakse suuremate mahtude ning sarnasemate toodete kaudu kulusid alla suruda.

Samas tõstab pead väiketootmine, üha olulisem on täita mitmesuguseid nišše ning läheneda personaalselt. Ehk jätta kliendile mulje, et ta saab just ainulaadse ja tema vajadusi arvestava toote, näiteks jalatsite jala järgi vormimine jne.

Läbi aegade on teemaks olnud kergemad ja vastupidavamad, hingavamad ja vettpidavamad tooted, nüüd on siia lisandunud ka öko.

Kohviubadest jakk

Saksamaal anti tänavu Outdoori messil tuntud matkvarustuse tootjale Vaude Euroopa kõige keskkonnasõbralikuma ettevõtte tiitel. Uhke tiitlini viis nende pikaajaline keskkonnasõbralik filosoofia ning taaskasutust jaatav suhtumine. Näituseboksis oli vaatamiseks nägus seljakott, mille materjali põhikomponendi loomiseks on kasutatud joogipudeleid. Kontoris masinast läbi käinud kohvioad saavad tootmisprotsessi osaks ning leiavad end lõpuks viieprotsendilise osana ühe jaki materjalist.

Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Tootja foto

Suurenenud tootmisvõimsused ja ostujõu kasv on siiski loonud olukorra, kus väsinud toode pigem asendatakse, kui üritatakse selle eluiga kuidagi pikendada.

Toodetele väljamõeldud tegevused

Et tooteid müüa, mõtlevad tootjad välja uusi tegevusi. Näiteks suusatamise ja jooksmise vaheline liikumisviis, kus joostakse mäkke ja suusatatakse alla. Selle tarbeks tuleb arendada muidugi spetsiaalne suusasaabas, millega oleks hea joosta. Matkamise ja jooksmise ehk hiking’u ja running’u tooterühmade vahele loodi sedaviisi uus kategooria – high-speed hiking ehk matkamine suurel kiirusel. Et siis tekkinud ja tekitatud tühimikku jälle uusi ning igati sobivaid hübriidtooteid pakkuda.

Siinkohal võiks välja tuua vateeritud lühikesed püksid ning downhill-jalgratta seljakoti, mis töötab nii seljakoti kui ka seljakaitsena. Lisaks veel mõni näide eri materjalide kokkupanekul tekkinud hübriididest, alustades vateeritud hammock-telgist, outdoor-rõivaste stretš- ja absoluutselt venimatute kangaste ühendamisest ning plast-pluss-tekstiil-ühenditest, nagu näiteks läbipaistva plastkanga kasutamine rõivastel ja telkidel. Samasse nimekirja sobivad suurepäraselt ka sule- ja sünteetilise täidise kombineerimine magamiskottides ja riietes jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles