Video: vaata, kuidas käivad ühe maailma suurima teleskoobi puhastustööd

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Lõunaobservatooriumi 8,2-meetrise läbimõõduga teleskoobi puhastustööd.
Euroopa Lõunaobservatooriumi 8,2-meetrise läbimõõduga teleskoobi puhastustööd. Foto: Euroopa Lõunaobservatoorium

Euroopa Lõunaobservatooriumi avaldatud videost võib näha, kui ettevaatlikult toimuvad 8,2-meetrise läbimõõduga hiigelteleskoobi hooldustööd.

Miks hiigelteleskoop aga üldse puhastamist vajab? Põhjus on küllaltki proosaline – iga kord, kui teleskoop pilgu öötaevasse pöörab ja taevast vaatleb, koguneb tema pindadele tolmu, mis hakkab takistama nii tema läätsede läbipaistvust kui ka peeglite peegeldavust. Aegamööda kogunedes hakkab tolm juba kosmosevaatlusi tõsiselt segama.

Seetõttu eemaldataksegi peeglid iga natukese aja tagant teleskoobi küljest, transporditakse observatooriumi mäelt alla selleks spetsiaalselt rajatud tehasesse, kus peeglid puhastatakse ja kaetakse uue alumiiniumikihiga.

Kogu protsess kestab kaheksa päeva ning kuigi videost võib jääda mulje, et tegemist on küllaltki rahuliku tööga, on see ESO ametnike kinnitusel hoopiski väga närvesööv ettevõtmine - iga väiksemgi eksimus võib tuua kaasa tõsiseid vigu teaduslikes vaatlustes.

Kuidas ülitäpne teadustöö täpsemini käib, võib vaadata Euroopa Lõunaobservatooriumi ESO avaldatud videost:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles