Septembris läheb oksjonile originaalne Apple I arvuti

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksionile minev Apple I. Klaviatuur ei ole originaal.
Oksionile minev Apple I. Klaviatuur ei ole originaal. Foto: Charitybuzz

Apple'i fantaatikutel üle kogu maailma on võimalik septembris osaleda oksjonil, kus müüki läheb originaalne, töötav Apple I arvuti.

Arvuti paneb müüki USAs, Virginias elav professor David Larson, kes ostis selle 1994. aastal Adam Schoolskylt. Viimane oli Apple'i kaasasutajate Steve Jobsi ja Steve Wozniaki hea sõber, kes talle nimetatud seadme kinkisid, kirjutab Business Insider.

1976. aastal Wozniaki poolt ehitatud arvuti läheb oksionile 12. septembril veebipõhises oksionimajas Charitybuzz. Kogu müügist saadud tulu läheb Virginia mittetulundusühingule FAIRS, mis aitab arengumaades ehitada hädaabi raadioid.

Koos arvutiga läheb oksionile ka 1994. aastal Schoolsky poolt kirjutatud kiri, Apple I ja II arvuteid reklaamiv brošüür ja esimene number 1977. aastal trükitud arvutiajakirjast «Silicon Gulch Gazette,» mis oli üks varajasemaid arvutiajakirju.

Arvutist endast võib veel haruldasem olla aga sellega kaasa tulev kassett-interfaasi kaart. Nimelt salvestasid varajased arvutid sageli andmeid kassettidele. Selleks tuli ühendada arvutiga aga kassettmängija ja see sama kaart võimaldas Apple I arvuti ühendada kassettmängijaga. Enamus Apple I originaalsetest omanikest ei ostnud seda ja nii pole neid õieti üldse järel.

Oksjonile minev Apple I on tehniliselt töökorras, kuid selle tööle saamine nõuab väidetavalt väga osavat eksperti.

Apple I arvuteid tehti umbes 175 tükki. Ainult paar tosinat neist on veel praegu maailmas alles ja omakorda neist kõigest käputäis on töökorras. Viimane oksjonile läinud Apple I müüdi maha 130 000 dollari eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles