Apple tõmbab sanktsioonide tõttu Iraanis otsi koomale

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone
iPhone Foto: Yui Mok/PA Wire/PA Images/Scanpix

Seoses USA kehtestatud sanktsioonidega on Apple eemaldanud veebipoodidest hulga populaarseid Iraani mobiilirakendusti, tekitades sealsete iOS'i arendajate seas pahameeletormi.  

Teravaid kriitikanooli pildus ettevõtte suunas ka Iraani verivärske telekommunikatsiooni minister Mohammad-Javad Azari Jahromi. Eemaldatud rakenduste hulgas olid näiteks Iraanis populaarne Snapp, mis on Uberi sarnane taksoteenus ja toiduteenus DelionFoods.

Apple'il ei ole Iraanis oma veebipoodi, kuid sealsed arendajad on loonud mitmeid iOS'i rakendusi, mida müüakse teistes mobiilirakenduste teenustes. iPhone'i müük on Iraanis keelatud, kuid sellest hoolimata smuugeldatakse igal aastal riiki miljoneid seadmeid. Arvatakse, et Iraanis on müüdud kusagil 48 miljonit iPhone'i. Riigi populatsioon on 80 miljonit.

Lisaks sellele on Iraanis 47 miljonit sotsiaalmeedia kasutajat, kuigi Facebook, Twitter ja YouTube on kõik blokeeritud. 

Apple'i rakenduste eemaldamise pärast on algatatud ka petitsioon, milles nõutakse rakenduste tagasi toomist. Petitsioonile on antud 2300 allkirja ning Twitteris on liikvele läinud ka hashtag #StopRemovingIranianApps. Petitsioonis öeldakse, et Apple'i tagasitõmbumine annab tugeva löögi Iraani idufirmade maastikule ja kaotab mitmeid tehnoloogiasektori töökohti. 

Apple'i kõrvalt ei ole sanktsioone kehtestanud aga Google, kelle Androidi rakendused ei ole Iraani Play Store'st mitte kuhugi kadunud. Siinkohal pole selge kas Trumpi administratsioon on Apple'ile survet avaldanud või mitte. USA president Donald Trump kehtestas eelmisel kuul Iraanile uued sanktsioonid, mida oli leevendatud president Barack Obama ajal.

«Apple ei ole austanud oma klientide õigusi,» säutsus Mohammad-Javad Azari Jahromi Twitteris. «Me kavatseme kasutusele võtta ka vastavad legaalset meetmed.» Alles sellel nädalal ajaloo kõige noorimaks ministriks valitud Jahromi on lubanud alustada ka kõnelusi Twitteri blokeerimise lõpetamiseks, sest kõik, kes tahavad, niikuinii kasutavad seda.

Jahromi on teeninud palju kriitikat, sest teda seostatakse 2009. aastal toimunud valitsuse vastaste protestide käigus aset leidnud inimõiguste rikkumisega, kus ta viis väidetavalt läbi ülekuulamisi ja piinamisi. 

Allikas: The Verge

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles