Üleujutuste tagajärg: üle poole miljoni auto läheb vanarauaks (2)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Autosid on näha peaaegu igal pildil või videol, mis käsitleb Houstoni üleujutust. Linna tänavatel on hulgaliselt sõiduvahendeid, millel on vesi aknani või koguni üle katuse tõusnud.

Üleujutus on nii laialdane, et Cox Automotive’i hinnangu järgi võib üle poole miljoni auto sattuda peale üleujutust romulasse, vahendab CNBC.

«See on hullem kui orkaan Sandy,» teatab Jonathan Smoke, Houstoni autoettevõtte peaökonomist. «Sandy oli halb, kuid üleujutus orkaan Harveyga võib mõjutada palju rohkem autosid.»

Pärast seda kui orkaan Sandy New Yorki ja New Jerseyt tabas 2012 aasta oktoobris, saadeti vanarauaks eeldatavalt 250 000 autot. Kuigi New Yorkis on elanike rohkem, on Houstonis autosid ühe majapidamise kohta palju enam.

See tähendab, et on rohkem autosid, veokeid ja linnamaastureid, mis pargiti tänavatele ja garaažidesse, kui orkaan Harvey tegutsema asus. Automüüjad ootavad suurt lainet müüginumbrites, kui Houston tagasi jalule saadakse.

Need, kes soovivad hiljem kasutatud autosid soetada võivad üllatuda hindades. Kasutatud autod on juba rekordiliselt kõrgete hindadega ja kohalik autode oksjoniga tegelev ettevõte sõnab, et hinnad võivad veelgi tõusta järgnevate kuude jooksul.

Aga mitte kõik üleujutatud autod ei lähe mahakandmisele. Paljud tehakse puhtaks ja pannakse uuesti turule ning tihti ei anta uuele omanikule teada, et tegu on taastatud autoga. Parandatud autode müük ei ole iseenesest illegaalne, aga seda seni, kuni parandatud kahjustusest teavitatakse ostjat. Peale orkaan Katrinat ehitati ülesse tuhandeid autosid, mis müüdi maha teadmatuses olevatele klientidele, kes arvasid, et autod on pärit teisest osariigist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles