Orkaan Harvey võib tuua Euroopasse varjatud veekahjustustega autode laine

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkaan Harvey kätetöö.
Orkaan Harvey kätetöö. Foto: Courtney Sacco/AP/Scanpix

2012. aastal USA-d laastanud orkaan Sandy rikkus sajad tuhanded kohalikud autod, millest paljud läksid maha kandmisele, kuid paljud leidsid ka oma tee Euroopa kasutatud autode turgudele. 

Olgugi, et Sandy puudutas ainult Ameerikat, hakkas Euroopa peatselt tundma orkaani järelmõjusid, kui autoturgudel hakkasid massiliselt vohama veekahjustustega autod, mille päritolu ja kahjustusi üritati varjata. Enamus neist autodest olid ilusasti «üles löödud» ja veekahjustused vaikiti müügi ajal maha.  

Mõnedesse Ida-Euroopa riikidesse imporditi isegi maha kantud sõidukeid, kus nad «parandati ära» ja liigutati seejärel üle piiride edasi ning müüdi maha. Kliendid ei saanud sageli mitte kunagi teada, et auto pärineb USAst ja on tormikahjustustega. 

Sama juhtus ka pärast 2005. aasta orkaan Katarinat, kuigi vähemal määral, sest Sandy tabas suurema asustusega piirkondi. Kui Katarina tabas New Orleansi, siis Sandy tabas New Yorki. Katarina hävitas mõnedel hinnangutel kusagil 200 000 autot ja Sandy 250 000 autot. 

Harvey puhul on aga alust arvata, et kahjustatud autode arv on rekordiline, ulatudes kuni miljonini. Autode tihedus on Hustonis nimelt palju suurem kui Sandy poolt tabatud New Yorgis ja Katarina poolt tavatud New Orleansis. Hustonis on keskmiselt ühe leibkonna kohta 1,8, New Yorgis 1,6 ja New Orleansis 1,3 autot. 

Euroopa on üks suurimaid kasutatud USA autode importijaid ja nii on alust arvata, et seekordse orkaaniga pole midagi muutunud. Kui palju selliseid autosid Euroopasse või isegi Eestisse jõuab, pole hetkel veel võimalik öelda, kuid lähimatel kuudel hakkavad ilmselt selguma ka konkreetsed numbrid. 

Mõned lihtsamad meetodid saamaks aru, et autol on veekahjustused:

  • Vaata, kas auto sisemistel seintel leidub veejooni. Neid võib leida näiteks pagasiruumist ja mootoriruumist. Kui autot on puhastatud, siis tuleb neid hoolikalt otsida.
  • Vaata istmete all paiknevate poltide seiskorda. Kui nad on väga roostes, siis tasub skeptiline olla.
  • Veekahjudest võib märku anda ka näidikupaneeli taha kogunenud kondensatsioon. 
  • Kontrolli armatuurlaua aluste juhtmete seisukorda. Juhtmed võivad olla muutunud rabedaks. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles