Täna «Radaris» : privaatsed kaamerapildid Eesti kodudest on tervele maailmale nähtavad

Helen Mihelson
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera.
Turvakaamera. Foto: Mihkel Maripuu

Tänane Kanal 2 saade «Radar» küsib, mida teeksite teie, kui saaksite teada, et naabrimees, vana klassikaaslane, eksabikaasa või suvaline inimene maailma teises nurgas näeks igapäevaselt kõike, mida sa oma kodus teed? Ja näeks seda ilma teie enda teadmata?

Internetis on kergesti üles leitavad saidid, kuhu kaamerapildid kodudest, ettevõtete ladudest ning tööruumidest üle maailma on kokku kogutud ja kõigile vaatamiseks üles pandud. Radar avastas ühe sellise veebikülje, kuhu oli koondatud üle 50 reaalajas nähtava kaamerapildi Eesti kodudest, koolidest, ladudest ja tööruumidest. Nii on näha, kuidas laps oma koduhoovis rattaga sõidab; kuidas peremees oma luksusmasinasse istub ja kuidas laohoonetes uusi telekaid hoitakse.

«Inimene ostab kaamera. Kõigile kaameratele ei ole koheselt tehase poolt parooli peale pandud. Inimene paneb kaamera üles ja ise saab sellele ligi, kuid ei mõtle sellele, et kui saab ise, siis saavad ka kõik teised,» selgitas Riigi Infosüstseemi Ameti spetsialist Klaid Mägi.

«Radar» näitab saidil olevate kodude kaamerapilte ka politseile, kes kuuleb halvast üllatusest esmakordselt.

«Ta näeb inimese elurütmi, kuidas ta käitub, kuhu ta midagi paneb. Ta teab ka kaamera nurka ja kaamerate asukohta,» hoiatas Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht Toomes Jervson.

Eriti ohtlikuks muutub kaamerapilt aga siis, kui halbade kavatsustega inimene saab teada, kus kodu või ladu asub. Arvutiga «sina peal» oleval inimesel seda kerge välja uurida.

Tänane «Radar» asub üheskoos politsei ja Riigi Infosüsteemi Ametiga sulgema kõigile nähtavaid otsepilte Eesti inimeste kodudest ning kutsub üles ka kõiki teisi, kes koju enda turvamiseks paigaldanud valvekaamerad, neid korralikult turvama.

Millised ohud võivad tekkida, kui inimene jätab turvamata internetti ühendatavad seadmed, vaata täna õhtul kell 20 Kanal 2 saates «Radar».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles