Uus vidin laste autosse kinnitamiseks – turvahoidik

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvahoidiku testitulemused võrdluses lubatud näitajatega.
Turvahoidiku testitulemused võrdluses lubatud näitajatega. Foto: Fest Baltic Oü

Hiljuti tuli bensiinijaamadesse müügile uus toode, millega last sõidu ajal turvaliselt autosse kinnitada – turvahoidik Fest.


Turvahoidik on mõeldud kasutamiseks 9-36 kilo kaaluvatele lastele, 9-18-kilostel lastel tuleb kasutada ka lisarihma, mis kinnitatakse jalgade ümber. See välistab õnnetusjuhtumi korral lapse turvavöö alt väljalibisemise.

Kertu Pere Fest Baltic Oü-st selgitas, et imikute puhul on kindlasti soovitatav kasutada turvahälli. «Lapse turvahällist välja kasvamisel võib kasutada turvalahendust Fest, kindlasti tuleks aga jälgida õiget paigaldust. Iga lapsevanem valib ise oma lapsele tema jaoks kõige turvalisema vahendi, olgu siis selleks turvahäll, -tool või hoopis turvahoidik. Tähtis on lapse turvaline sõidutamine,» möönis Pere.

Turvahoidikut võib kasutada nii pikkadel sõitudel kui lühikestel otsadel. Õnnetusjuhtumite puhul, näiteks äkkpidurdamisel või kokkupõrkel vähendab turvahoidik suurte vigastuste teket ja lapse liikumine on piiratud. Turvahoidikut võib kasutada nii esi- kui tagaistmel.

Turvavöö efektiivsuse tagamiseks peab laps saama istuda mugavalt, sääred rippumas üle istme serva ja lapse selg peab toetuma kogu ulatuses istme seljatoele. Turvahoidik kinnitatakse auto turvaöö külge.Turvavöö horisontaalrihm peab suunduma üle reite, mitte üle kõhu ja diagonaalrihm kulgema üle rindkere õlanuki ja kaela vahel.

«Liiklusseadusest tulenevalt on meie toode nõuetekohane turvavarustus ja selle kasutamisel ei teki probleeme politseiga. Turvahoidik on läbinud kõik ettenähtud katsetused Budapesti laboratooriumis ning tootele on omistatud rahvusvaheline tunnus E7 44R-040802,» kinnitas Pere.

Ka politsei pressiesindaja Mihkel Loide sõnul on sellise turvalahenduse kasutamine lubatud, kui turvahoidik vastab nõuetele ja vastav sertifikaat olemas.

Kuna turvahoidik on väike ja kompaktne, siis on see hea alternatiiv näiteks pere teise autosse, taksosse või vanavanemate autodesse. «Samuti võiksid sellise turvalahenduse võtta kasutusse koolibussid, kus on 3-punkti turvavööd. Liiklusseaduses on kirjas, et sõidukis, millel on turvavööd, peab sõitja olema sõidu ajal turvavööga nõuetekohaselt kinnitatud. Nii kehtib ka see busside kohta,» lisas ta.

Turvahoidik on Pere sõnul toodetud vastupidavatest materjalidest ning see on kasutatav pikaajaliselt ja pärandatav põlvest põlve.

Hetkel on turvahoidikut võimalik osta Statoili ja Olerexi tanklatest. Hind jääb umbes 25 euro (391 krooni) kanti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles