Google’il ja Facebookil läks Las Vegase uudiste levitamisega taas kõik valesti

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Las Vegase tulistamise sündmuskoht
Las Vegase tulistamise sündmuskoht Foto: MARK RALSTON/AFP

USA lähiajaloo traagilisima tulistamisjuhtumi järel tõusid tehnoloogiagigantide keskkondades loomulikult esikohale ka sellekohased uudised, kuid taas pääsesid jõuliselt löögile ebausaldusväärsetest allikatest pärit libauudised, mis levitasid miljonite inimesteni selget valeinfot.

Otsingutulemustest etteotsa sattunud libauudiste tootjate seas olid näiteks internetifoorumi 4chan trollimissõnum ja täielikku valeinfot sisaldav lugu paremäärmuslikult vandenõusaidilt, kirjutab Engadget.

Halvasti läks ka Facebooki loodud kriisiolukorra lahendusel, mis lubab kasutajatel teada anda, et nendega on kõik korras ja mis kuvab ka temaatilisi uudiseid. Eile täitus see keskkond selgelt slämmiga ning kulus tunde, enne kui Facebook segaduses korra majja lõi.

Facebooki uudistelinti troonis aga uudis kurikuulsast libauudiste keskkonnast Gateway Pundit, mis kandis pealkirja «Las Vegase tulistaja oli demokraat, kellele meeldis Rachel Maddow, Move One.org ja oli liitunud rühmitusega Trumpi-vastane Armee».

Facebooki esindaja teatas kommentaariks juhtunule, et ettevõte võttis need uudised küll keskkonnast maha, kuid reaalsus on, et selleks kulus tunde. Ta keeldus vastamast ka küsimusele, miks spämmi vältimise vahendid neid enne avaldamist tõrjuda ei suutnud.

«Tunneme sügavat kahetsust juhtunu pärast,» ütles esindaja lubas, et ettevõte täiustab oma süsteeme.

Gateway Punditi uudis jõudis mõnda aega troonida ka Google’i tippuudiste tabelis. Autoriks sellele uudisele oli omakorda keskkond 4chan.

«Kahjuks oli meie otsingutulemustes täna hommikul põgusalt mittekorrektne 4chan uudis. Mõne tunni jooksul asendasid meie algoritmid 4chan uudise asjakohaste tulemustega,» teatas Google juhtumi kommentaariks.

Facebook ja Google on miljonite inimeste jaoks ainus uudiste tarbimise keskkond.

Täiesti uskumatute teooriatega tuli lagedale ka Venemaa propragandaagentuur Sputnik:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles