Elon Muski unistus kõigub noateral

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla Model 3
Tesla Model 3 Foto: TT NYHETSBYRÅN, SCANPIX

Tesla probleemid Model 3 tootmisel panevad Elon Muski unistuse elektriautode turul domineerimisest kahtluse alla. 

Tesla ehitas kolmandas kvartalis plaanitust 83 protsenti vähem Model 3 sedaane. Lubatud 1500 sõiduki asemel ehitati ainult 260 mudelit. See tähendab, et keskmiselt ehitati kolm autot päevas. Lisaks sellele lükkas Musk edasi Tesla veoki debüüdi, et suunata Model 3 tootmisse rohkem ressursse. Raha hakkab neelama ka lubadus varustada orkaanist räsitud Puerto Ricot akude ja päikesepaneelidega.

Musk on tuntud julge unistajana, kes võtab suuri riske ja annab veel suuremaid lubadusi. Siiani on see investoritele meeldinud, kuid üliambitsioonikate eesmärkide seadmise ja aktsionäride eksitamise vahel on õhuke piir, kirjutab The Wall Street Journal. Musk tantsib just selle õhukese piiri peal, sest tegelikult oleks ta pidanud teadma, et Tesla pole septembriga võimeline ehitama 1500 Model 3.

Muskile on varemgi meeldinud oma prognoosidega natukene liialdada. Kui Musk teatas suvel, et Model 3 on eeltellinud üle poole miljoni inimese, siis hiljem taandus see number 455 000 peale. Musk ütles hiljem investoritele, et esialgne number oli spekulatiivne. 2016. aastal lubas Musk, et Tesla toodab 2017. aasta teiseks pooleks 100 000 - 200 000 Model 3. 

Tesla põletas teises kvartalis üle miljardi dollari ning praegu on ettevõttel ees ootamas kusagil 20 miljardi jagu finantskohustusi. Sellest hoolimata loetakse Tesla väärtuseks kusagil 60 miljardit dollarit, sest lihtsalt niivõrd paljud inimesed usuvad, et Tesla valitseb tuleviku autoturge. Kui Tesla ei suuda aga piisavalt autosid toota, jääb see ainult Muski unistuseks. 

Samuti on Tesla ümbritsetud igast küljest rivaalidega. Üha enam autotootjaid näeb, kuhu suunas tulevik triivib ja mitu palju suuremate ressurssidega konkurenti on tulemas turule. 

Praegu on Tesla aktsiate väärtus niivõrd kõrge, nagu oleks ettevõte kõik oma eesmärgid juba saavutanud. Reaalsus on sellest aga paraku väga kaugel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles