ID-kaardi skandaal tekitas ettevõtete ringvõlgnevuse (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Erik Prozes

E-riiki usaldanud ettevõtted jäeti ID-kaartide probleemide lahendamisel nende endi tegevusest sõltumata väga nõrgale positsioonile, leiab Eesti Väikeste ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) volikogu oma tänases avalduses.  

Ettevõtjad on EVEA-t teavitanud, et ID-kaartidest tingitud probleemid ei võimaldanud kiiresti teha ülekandeid, mistõttu oli firmasid, kellel tekkisid ringvõlgnevused ja seetõttu ka tõsised probleemid oma kohustuste täitmisel nii äripartnerite kui maksu- ja tolliameti ees.

«ID-kaartide turvalisust puudutavate probleemide lahendamisel tegi riik liiga vähe ja liiga hilja, et tagada ettevõtete jaoks mõistliku tegevuskeskkonna säilimine. Kui riigiasutuste ja ametnike jaoks tagati võimalus õigel ajal ja kvaliteetselt oma ID-kaartide sertifikaate uuendada, siis ettevõtjate probleemide peale ei mõeldud ning täiesti vastutustundetult soovitati mitte-toimivat sertifikaatide uuendamise protsessi öösel uuesti katsetada,» seisab EVEA volikogu avalduses.

EVEA märgib, et toetava suhtumise asemel põrkasid probleemidega maadlevad ettevõtjad ükskõiksusele, arrogantsile ja sõnumitele, et kõik ülekanded riigile peavad olema õigel ajal tehtud ning mingeid järeleandmisi deklaratsioonide esitamise osas kindlasti ei tehta.

«Kui maksu- ja tolliameti poolt krüpteeritud dokumenti ei ole võimalik suuremahuliste ja riigile teada olevate probleemide tõttu avada, kuid kohustuste täitmist eeldatakse sellele vaatamata, asetab see e-riiki usaldanud ettevõtted nende endi tegevusest sõltumata väga nõrgale positsioonile,» leiab EVEA.

Isikute ringi, keda teavitati ID-kaardi sertifikaatide sulgemisest ette ning kellele pakuti eelisvõimalust sertifikaatide uuendamisel, oleks assotsiatsiooni hinnangul tulnud kindlasti kaasata ka ettevõtjad.

Maksuamet: oleme valmis ettevõtteid toetama

MTA tulude osakonna juhataja Ruth Paade sõnul  saab amet aruandluskohustuse täitmise puhul pakkuda paindlikkust, kui konkreetsetel juhtudel selline vajadus peaks ilmnema.

"Samuti, kui on juba ette teada, et maksukohustuse täitmine võib ajutiselt olla keeruline, siis saab ettevõtja MTA-le esitada maksude ajatamise taotluse," lisas ta. "EVEA on meie poole pöördunud ning kõiki neid võimalusi oleme neile ka tutvustanud, kuidas saame ettevõtteid ajutise makseraskuse korral toetada."

Mis puudutab autentimist, siis autentimisvõimalustest on Paade sõnul hetkel piiratud üks võimalus mitmest. E-maksuametisse ja e-tolli saab jätkuvalt sisse logida nii uuendatud sertifikaatidega ID-kaardiga, mobiil-IDga kui internetipankade kaudu ja jätkuvalt saavad äriühingud ja asutused deklaratsioone esitada üle X- tee.

ID-kaardi turvarisk on tänaseks küll kõrvaldatud, kuid uuenduse tagajärjel on ID-kaardid jäänud ilma ühest olulisest funktsionaalsusest: sellega ei ole võimalik enam dokumente krüpteerida ega varemkrüpteeritud dokumente lahtikrüpteerida. Nii kestab see veel vähemalt aasta lõpuni.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles