Eesti idufirma: meid rünnatakse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medihubi tegevjuht Helary Lainjärv.
Medihubi tegevjuht Helary Lainjärv. Foto: Kristjan Teedema

Soomlastele Eestis tasulisi raviteenuseid vahendavat infoportaali arendav Tartu idufirma Medihub väidab, et on sattunud korduvalt tõsiste küberünnakute ohvriks ja pöördus seetõttu abi saamiseks riigiametite poole.

Tegemist on  meditsiiniteenuste infoportaaliga, kus kasutajatel on võimalik teha piiriüleselt broneeringuid kliinikutesse ning seega sisaldab portaal delikaatseid isikuandmeid.

«Meie veebilehte on pahatahtlikult kopeeritud alates augustist juba kolm korda, meile teadaolevalt  on koopiaid võib olla ka rohkem,» väitis portaali juhataja Helary Lainjärv Postimehele.

Esimesena avastasid portaalipidajad oma portaali lingi alt medihubs.co. «Selle katse saime tõkestatud, kuna nad ei teinud koopiat, ainult jooksutasid oma veebi meie APidelt,» selgitas Lainjärv.

Teiseks ilmus portaal välja aadressil https://hiirifoorumi.net ning kolmandaks aadressil https://kurtti.eu/fi

Samas on kummaline, et kõnealused Soome veebilehed levitavad täiesti korrektselt Medihubi enda teenuseid

«Oleme omade jõududega tõkestanud nende tegevust nii palju kui võimalik, halvanud andmete pärimist. Samuti võtsime ühendust domeeni eeldatava omanikuga, kuid selgus, et nemad pole omanikud juba suvest,» lisas Lainjärv.

Tema arvates pole siiani nende süsteemidesse sissemurdmist toimunud. «Kopeeritud on veebilehte väljast ja siis ühendatud meie veebilehega nii, et päringud tulevad meie lehele. Muid motiive pole me suutnud välja mõelda, kui et soovitakse varastada kasutajate delikaatseid isikuandmeid või planeeritakse rünnakut kasutajate vastu hiljem,» arvas ta.

Kuna Google leiab sama sisu (kliinikute andmeid) ka nende veebilehelt, siis kahjustab see lisaks ka ettevõtte Google rankingut, arvas Lainjärv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles