Soomlased: suurettevõtted peaksid idufirmadega rohkem eksperimenteerima

tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome ettevõtluse arendajate hinnangul jäävad keskmised ja suured ettevõtted sageli mugavustsooni ning neil puudub tegelik tahe teha järgmist suurt arenguhüpet – mugavustsoon aga majanduskasvu ei tooda.

Soomes kiirelt kasvavaid innovaatilisi ettevõtteid ühendava organisatsiooni Kasvuryhmä juht Olli Tiainen ütles Eesti uue innovatsiooniprogrammi Level11 eilsel seminaril naljatledes, et tulevikus ei toimu muutused kunagi nii aeglaselt, kui need toimuvad täna. Teisisõnu ei muutu maailm mitte ainult kiiremaks, vaid ka keerulisemaks ja ebakindlamaks.

Tiaineni sõnul suudavad edu saavutada ja hoida vaid need, kes mitte ainult ei kohandu muutustega, vaid panevad need enda kasuks tööle.

Samal seisukohal oli ka Soome suurettevõtteid ja startup’e koostööle suunava organisatsiooni Nestholma partner Daniel Collado-Ruiz, kelle sõnul peavad suurkorporatsioonid olema täna valmis väga kiiresti muutuma ja see on nende jaoks sageli tõeline väljakutse.

«Nii, nagu looduses, võib ka ettevõtluses suurte ja väikeste koostöö mõlemale osapoolele kasulik. Startup’id aitavad suurtel ettevõtetel pidevalt muutuva turuga sammu pidada ja tulla välja uute innovaatiliste lahendustega. Suurkorporatsioonid pakuvad aga alles alustavatele ettevõtele kõike seda, mida neil endil ei ole ehk turuosa, infrastruktuuri ja turupõhist oskusteavet,» selgitas Collado-Ruiz.

Tiainen tõi välja, et koostöö startup’idega võimaldab suurkorporatsioonidel ka heas mõttes eksperimenteerida erinevate lahenduste ja stsenaariumitega:

«Suured keskenduvad liigselt sellele, et ressursid on nende omad ning ei mõista, et koostöö väikestega annab neile ressursse hoopis juurde. Selle asemel, et panna kõik panused vaid ühele kaardile, on suurettevõttel mõistlikum teha mitu väiksemat panust ja alles testimise käigus saada tagasisidet, mis toimib ja mis mitte,» ütles ta.

Samas tõdes Nestholma juht, et loomulikult kaasnevad sellise koostööga ka omad riskid. «Alles alustavad ettevõtted on enamasti kiired, julged ja katsetamisele avatud. Suurkorporatsioonide planeerimisprotsessid võtavad aga sageli oluliselt kauem aega.»

Asjad lähevadki tema sõnul keeruliseks siis, kui need kaks töökultuuri kohtuvad. Mõlemale võib sellel hetkel tunduda, et just teine peaks muutuma ja olema koostöö nimel paindlikum.

«See võib olla lõpu algus. Peamine põhjus, miks suurte ja väikeste koostöö ebaõnnestub, ongi lihtne asjaolu, et suurkorporatsioonid ja startup’id on «liiga erinevad loomad» ja vahel võivad nendevahelised erinevused olla sarnasustest suuremad,» ütles Tiainen.

Mõlemad mehed olid veendunud, et koostöö mitte tegemise korral on riskid veel suuremad, kuid igal juhul peab koostöö jaoks olema mõlemale osapoolele selge, mida ta sellega saavutada soovib.

Level11 on Teaduspargi Tehnopol ja BDA Consultingu tasuta innovatsiooniprogramm, mis viib kokku Eesti suurettevõtted ja idufirmad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles