Eesti internetipaketid on ühed maailma odavaimad (1)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A general view of broadband router.
A general view of broadband router. Foto: Rui Vieira/PA Wire/Press Association Images

Üle maailma läbiviidud uuringust selgub, et Eesti internetipakettide keskmine hind on soodsamate seas, asudes Euroopas kaheksandal kohal ja maailmas 29 kohal.

Uuringufirma BDRC Continental ja Cable.co.uk poolt läbiviidud uuringus analüüsiti käesoleva aasta ajavahemikus 18 august kuni 12 oktoober 196 riigi internetiteenusepakkujaid ning koostati globaalne edetabel riikide keskmistest interneti hindadest.

Euroopa hindade graafikus on Eesti kaheksandal kohal ja kogu maailma arvestuses 29. Keskmiselt maksab Eestis ühe kuu internetipakett 23,19 eurot. Samas maksab internet naaberriigis Lätis kõvasti vähem, kõigest 16,64 eurot kuus, mis ühtlasi asetab Läti hinnad maailmas 15 kohale.

Võrreldes samade ettevõtete poolt läbiviidud uuringut internetikiiruste kohta, selgub, et Lätis on internet keskmiselt kiirem ja odavam, kui Eestis. Läti keskmine allalaadimiskiirus oli 30,36 mb/s ja Eestis 24,11 mb/s.

Euroopas pakub kõige odavamat interneti Rumeenia ja järgmistena Serbia, Poola, Läti ning Slovakkia.

Uuringus analüüsiti 3351 erineva internetipaketi andmeid üle maailma ja selgus, et kõige odavamat interneti pakub Iraan, kus tuleb keskmiselt ühe kuu eest välja käia 4,84 eurot ning selle eest saab 1,56 mb/s ühenduse, mis on maailmas 133. Hindade esikümne moodustasid need riigid:

  1. Iraan
  2. Ukraina
  3. Venemaa
  4. Moldova
  5. Süüria
  6. Egiptus
  7. Valgevene
  8. Rumeenia
  9. Kasahstan
  10. Gruusia

Nendest kuus, koos Venemaaga, on endised Nõukogudeliidu liikmesriigid. Lääne-Euroopas pakub Itaalia kõige soodsamat interneti hinnaga 24,53 eurot ja seejärel Saksamaa (28,94€), Taani (30,50€) ning Prantsusmaa (30,70€).

Saharast lõunasse jäävad riigid kuuluvad aga maailma kalleimate internetipakkujate hulka ning asetsevad tabeli lõpus. Burkina Fasos küsitakse ühe kuu interneti ADSL ühenduse eest 820,01 eurot. Samas Namiibias maksab kuu 373,05 eurot ja Zimbabwes 144,98 eurot.

Maailma edetabel interneti hindadest 196. riigis on leitav siit ja interneti kiiruste tabel siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles