Paranoia osutus tõeks: enamik veebilehti salvestavad kõik meie klahvivajutused (5)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yandex on Venemaal populaarseim otsingumootor.
Yandex on Venemaal populaarseim otsingumootor. Foto: SCANPIX

Maailma populaarseimad veebilehed salvestavad kõigi oma kasutajate iga klahvivajutuse neilt selleks mingisugust luba küsimata, selgub Pricetoni ülikooli teadustööst.

Selleks kasutavad veebilehed protsessi nimega «Session replay scripts» – ehk siis veebikasutusseansi taasesitamiseks vajalikku salvestit, mille abil ettevõtted üritavad aru saada, kuidas kasutajad nende veebilehti külastades toimivad. Selgus, et seda kasutavad maailmas enimkülastatavate veebilehtede seas 480.

Seega on selgunud kindlus, et enamik maailma veebilehti tõesti salvestavad inimeste veebikülastamise ajalugu ning seda, mida nad otsingumootoritesse toksivad. Igaüks võib seda kontrollida näiteks nii, et otsida täna Google’is parfüüme – võite olla kindlad, et homme kuvab Facebook teile ootamatult palju lõhnapoodide reklaame.

Selgus, et veebides kasutatavad skriptid ei salvesta aga mitte ainult klahvivajutusi, vaid ka hiirenoole liikumist, lehtede kerimist ja muidugi kogu külastatud veebilehtede sisu – kogu see andmestik muudetakse kaubaks ja saadetakse kolmandate  osapoolte serveritesse.  Seega: me ei ole veebis liikudes kunagi üksi – meie tegevust vaadatakse pidevalt kellegi poolt üle õla pealt – tõsi küll, virtuaalselt.

Teadlased analüüsisid täpsemalt seitset suuremat seansikorduste andmestikku koguvat ettevõtet, milleks on Yandex, FullStory, Hotjar, UserReplay, Smartlook, Clicktale ja SessionCam. Selgus, et nende teenused on töös 482 veebilehel Alexa TOP 50 000 veebilehe seas.

Allikas: Techwise

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles