Investorid soovivad Uberist suurt tükki 30 protsenti odavamalt, kui on selle praegune väärtus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SoftBanki logo. SoftBank soovib suurt tükki Uberist.
SoftBanki logo. SoftBank soovib suurt tükki Uberist. Foto: Toru Hanai/REUTERS

Jaapani telekomifirma SoftBank koos grupi investoritega proovib omandada märkimisväärset osa sõidujagamisettevõttest Uber, aga märkimisväärselt odavamalt, kui oleks ettevõtte praegune väärtus, mis on 69 miljardit dollarit.

SoftBank koos partneritega, kelleks on muuhulgas investeerimisfirmad Dragoneer Investment Group ja General Atlantic pakuvad Uberile kuus miljardit dollarit osaluse eest, mis teeb ettevõtte väärtuseks 48 miljardit dollarit. See on 30 protsenti vähem kui Uberi väärtus värskeima rahastusvooru tulemusena, kirjutab Bloomberg.

Rahastuse otsimine SoftBankilt on Uberi uue tegevjuhi Dara Khosrowshahi kõige olulisem eelistus, kes näeb tehingut võimaluseks lõpetada ettevõttes olevad pinged ning saada endale mõjukas uus liitlane. Uberi jaoks on lõppev aasta olnud väga tormiline. Ettevõtte kaasasutaja ning eelmine tegevjuht Travis Kalanick on pidanud juhikohalt skandaalide tõttu lahkuma ning hiljuti tunnistas ettevõte 57 miljoni autojuhi ja kliendi isikuandmete varastamist.

Juhul kui tehingust asja saab, omandab SoftBanki koalitsioon vähemalt 14 protsenti aktsiatest olemasolevatelt investoritelt. Need ostud koos ühe miljardi dollari suuruse rahasüstiga ettevõttesse teeb koalitsiooni Uberi üheks suurimaks aktsionäriks, ütlesid uudisteagentuurile tehinguga kursis olevad allikad.

Tehing võimaldab olemasolevatel aktsionäridel müüa aktsiaid ning osa selle väärtusest teha rahaks enne, kui ettevõte börsile läheb. Khosrowshahi loodab Uberi börsile viia 2019. aastal.

SoftBank lõi sel aastal 93 miljardi dollari suuruse fondi, mis on suurim tehnoloogiainvesteeringute fond, mis eales loodud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles