Robotex kandideerib Guinessi rekordile

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotex
Robotex Foto: Robotex

Möödunud nädalavahetuse Tallinnas peetud robootikafestivalil Robotex osales üle 25 000 külastaja, mis on ligi 9000 võrra enam kui aasta varem.

Võistlustel osales 3195 robotihuvilist ning 1332 robotit – see näitaja võimaldab Robotexil kandideerida Guinnessi rekordile ja saada maailma suurimaks robootikasündmuseks.

«Robotex oli õnnestumine igal tasemel. Töötoad pakkusid võimalust esimeseks kokkupuuteks robootikaga, konverentsil räägiti hetkel kõige päevakohasematel ja põletavamatel tehnoloogia teemadel, näitusel sai mitte ainult roboteid vaadata, vaid nendega ka suhelda,» ütles Robotexi tegevjuht Ave Laas.

Tänavusel Robotexil hõivasid Tartu ülikooli tudengitiimid neli esimest kohta uudses ja üheks raskeimaks võistluseks peetavas robotikorvpallis. Tartu Ülikooli  professor Alvo Aabloo sõnul hakkasid tudengid korvpallilahinguks valmistuma septembris ning juhendajad juba enne seda.

«Eelnevatel aastatel toimunud jalgpall oli põhimõtteliselt 2D-mäng. Korvpall lisas oluliselt kolmanda mõõtme elemente. Võistkonnad pidid realiseerima täiendavalt palli haaramise ning täpse viskamise tehnilise lahenduse,» rääkis Aabloo.

Robotexil korraldati ka maailma esimene ainult robotitele mõeldud kontsert.

Kutsuti kokku projekitbänd Focus Space, kes musitseeris umbes 30 roboti ees. Bändis mängisid klahvpillidel Jürgen Urbanik, trompetil Joosep Niinmeister ja löökpillidel Vahur Orrin.

«See kontsert toimus Robotexi kõige intelligentsematele ja arukamatele robotitele. Bänd proovis robotitega suhestuda ja nendega kontakti luua ja neile muusika kaudu emotsioone süstida. Seda võiks nimetada ka robotite «hingestamiseks» või «humaniseerimiseks»,» ütles kontserdi idee autor ja produtsent Vahur Orrin.

«Tõenäoliselt on tegemist esimese live-kontserdiga maailmas, mis on organiseeritud otseselt robotitele,» lisas Orrin.

Muusikavideot saab vaadata siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles