Bitcoin tegi marulise börsidebüüdi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chicago Board Options Exchange'i veebileht näitas reedel, et bitcoinide futuuridega hakatakse kauplema 10. detsembril.
Chicago Board Options Exchange'i veebileht näitas reedel, et bitcoinide futuuridega hakatakse kauplema 10. detsembril. Foto: Kiichiro Sato/AP/Scanpix

Krüptoraha bitcoin börsidebüüt maailma ühe suurema börsioperaatoriga CBOE (Chicago Board Options Exchange) algas 26-protsendilise tõusu ja kahe kauplemiskatkestusega, sest hinnatõus oli liiga kiire.

«Harva on näha midagi volatiilsemat kui bitcoin, aga me leidsime selle: bitcoin’ide futuurid,» ütles Bloombergile Shanghais asuva konsultatsioonifirma Kapronasia tegevjuht Zennon Kapron.

Täna uus algas bitcoin’i ajaloos uus peatükk, sest esimest korda hakati krüptoraha futuuridega kauplema reguleeritud börsil. Futuurtehingud on kohustus osta või müüa mingit vara kindla hinnaga ja kindlal ajal. Tehingud baseeruvad bitcoin’ide hinnal kauplemisplatvormil Gemini Exchange, kirjutab Reuters.

Kauplejad ütlesid  Bloombergile, et kauplemismahud olid suured ehkki võrreldes tavaliste seal kaubeldavate instrumentidega võrreldes üsna väikesed. Kauplemine pandi vastavalt börsireeglitele seisma siis kui hinnatõus ületas alguses 10 protsenti ja hiljem 20 protsenti. Juhul kui see ületab ka 30 protsendi taseme, pannakse kauplemine veel viieks minutiks seisma.

Veidi enne keskpäeva oli bitcoin’i jaanuarilepingute hind 17 930 dollarit võrrelduna 15 000 dollari suuruse avamishinnaga käies hommikul 18 850 dollaril. Alusvara ehk bitcoin’ide hetkehind oli selleks ajaks kerkinud 7,3 protsenti 16 791 dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles