Google rajab Hiinasse tehismõistuse uuringute keskuse (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i logo Hiinas.
Google'i logo Hiinas. Foto: ALY SONG/REUTERS

Hoolimata sellest, et autoritaarne Hiina on blokeerinud paljud Google teenused, otsustas tehnoloogiahiiglane rajada Pekingisse tehismõistuse uuringute keskuse. Otsus näitab ilmekalt, kuidas Hiina pürgib üha kiiremini tehnoloogiamaailma tippu.

Google'i tehismõistuse uuringute juht Fei-Fei Li kirjutas blogis, et progress ei tunne riigipiire, kuid vaatamata optimismile blokeerib just «Hiina Suur Tulemüür» ideede vaba liikumist internetis.

Mõned Google'i kõige suuremad teenused nagu otsingumootor, YouTube ja Gmail on Hiinas blokeeritud juba aastaid. Google lahkus Hiinast 2010. aastal, kuid on korduvalt tunnistanud, et 750 miljoni internetikasutajaga turgu ei saa lihtsalt ignoreerida.

Google'i tehismõistuse osakond DeepMind otsustas varem sellel aastal lüüa käed isegi Hiina võimudega ning koos korraldati avalike suhete ja reklaami eesmärgil Go mängu võistlus, kus mõõtu võtsid inimesed ja arvutid.

Hiina matab hetkel hiiglaslikke ressursse tehismõistuse arendamisse, lootes juba lähiaastatel luua kodumaise tehismõistuse turu, mille väärtus võiks olla kusagil 150 miljardit dollarit.

Hiina näeb tehismõistuse arendamises võimalust saada maailma juhtivaks supervõimuks, sest just see tehnoloogia võib muuta fundamentaalselt inimkonna nägu.

Vaatamata Google'i lootustele mängida tehismõistuse arengus suurt rolli võivad nad end peatselt leida üpriski keerulisest situatsioonist, sest Hiina võimud on korduvalt näidanud üles huvi kasutada selliseid tehnoloogiaid oma elanikkonna represseerimiseks ja inimõiguste rikkumiseks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles