Telegrami kasutajad kaebavad FSB kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wally Santana/AP/Scanpix

Inimõiguslasterühma Agora juht Pavel Tšikov, kelle juristid esindavad suhtluskeskkonna Telegram huvisid, ütles, et valmistab ette rohkem kui 7000 kasutaja hagi Vene julgeolekuteenistuse vastu, sest see nõuab koode sõnumite lugemiseks.

«Mullu detsembris käivitas RosKomSvoboda kampaania menuka suhtluskeskkonna Telegram toetuseks, see on viimasel ajal sattunud mitme riigi võimude, eelkõige Vene eriteenistuste ja riigiametnike ränga surve alla. Esinesime üleskutsega ühineda kampaaniaga. Kahe kuuga kogunes rohkem kui 7000 inimest,» ütles Tšikov.

Avalike allikate kohaselt on RosKomSvoboda Interneti tsenseerimise vastu võitlev vabaühendus.

Selle teatel kavatsevad suhtluskeskkonna kasutajad kaevata Vene kohtusse FSB ja Roskomnadzori nende arvates õigusvastase tegevuse Telegrami suhtes.

«Läheme lõpuni, pöördume igasse riiklikku ja rahvusvahelisse kohtuorganisse, sh Euroopa inimõiguste kohtusse, Euroopa Nõukogu Venezia komisjoni, nõudes oma digiõiguste tagamist,» märkis RosKomSvoboda.

Moskva Meštšanskoje rahukohus trahvis 16. oktoobril Londonis asuvat ettevõtet Telegram Messenger LLP 800 000 rublaga keeldumise eest anda FSB-le koode oma kasutajate sõnumite lugemiseks.

12. detsembril tunnistas Meštšanskoje kohus selle otsuse seaduslikuks.

20. märtsil arutab Vene ülemkohus Telegrami haldushagi, et FSB käsk, millega kehtestatakse Interneti kasutajate elektrooniliste sõnumite dekodeerimisvõtmete neile üleandmise protseduur, tunnistataks seadusvastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles