FOTOD: Eesti elektroonikaettevõte trotsib müüti odavast Hiina tootmisest (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajal, mil maailmas räägitakse veel odavast tootmisest Hiinas, näitab Eesti elektroonikaettevõte Incap Saaremaal asuva 18-aastane kogemus vastupidist.

«Start-up-ettevõtete aktiivsus Eestis võrreldes lähiregiooniga ei ole enam uudis. Selle kõrval ei saa tähelepanuta jätta ka teiste ettevõtete rolli, näiteks tipptasemel elektroonikatööstust, mis uuenduslikud ideed ja prototüübid valmis meisterdab ja rahvusvahelisele kaardile kirjutada aitab,» leiab Incapi juht Otto Pukk.

Saaremaa suurimat, Kuressaare elektroonikatehast juhtiv Pukk tõdes, et kui maailmas ringleb veel müüt odavast tootmisest Aasias, siis Incapi Saaremaal asuva elektroonikaettevõtte kogemus näitab vastupidist.

«Kui reeglina jõuab Eesti turule Hiina elektroonika, siis Incap toodab oma Saaremaa tehases Skandinaavia ja Ameerika ettevõtete kõrval ka Hiina turul tegutsevatele ettevõtetele.»

Otsib koostööd idufirmadega

Nii ongi Incap seadnud täna oluliseks eesmärgiks kõnetada teiste tööstus- ja elektroonikaettevõtete kõrval just Eesti ja Põhja-Euroopa iduettevõtteid, kes prototüüpe vajavad, kuid vanast harjumusest tootmise jaoks veel Aasiast abi otsivad.

«Kodumaiseid iduettevõtted peaksid hoopis siinseid tootjaid testima, sest lisaks tootmisele saavad kohalikud tehased aidata ka muu vajalikuga – alates insenerteenustest ja prototüüpimisest, kuni masstootmise ja globaalsete logistiliste lahendusteni,» selgitas Pukk.

Tema kinnitusel näitab nende senine kogemus Aasia ettevõtetega, et taoline tervikteenus pole Aasias kokkuvõttes odavam  või mugavam kui Eestis. Kodumaise tööstuse viimiseks järgmisele tasemele – ja selle kaudu veelgi suurema väärtuse loomiseks – kutsubki Incap kodumaiseid idufirmasid julgemalt Eesti elektroonikatööstuse poole pöörduma.

«Teeme täna koostööd paljude Skandinaavia idufirmadega ja usume, et ka Eesti ettevõtted – sealhulgas ka alustavad ettevõtjad – võiksid julgemalt siinsete tootjate poole pöörduda,» julgustas Pukk. 

Selleks, et iduettevõtetega lihtsamini kontakt saavutada, on ettevõttel endal näiteks lisaks Kuressaare tootmistehasele töökeskkond ka Tallinnas asuvas Spring Hub koostöökeskuses, kus toimetab kreatiivne nooruslik seltskond.

Võiks olla Eesti eeliseks

Tänavu 18. tegutsemisaastat tähistav Saaremaa suurim elektroonikatootmise ettevõte jälgib hoolega maailmamajanduse väärtusahelate muutumist ja mõtleb sellele, kuidas Eesti ettevõtted saaksid sellest enim kasu saaks lõigata.

«Edu toob see, kui suudad ennast hoolimata geograafilisest asukohast maailma keskpunktiks muuta. Kuna geograafia muutmine ei ole meie võimuses, saame just koostöös Eesti start-up-ettevõtete uuenduslike lahendustega Eesti maailma ettevõtluse keskpunktile lähemale nihutada,» usub Pukk.

Incap on rahvusvaheline elektroonikaseadmete tootja, mis pakub Eestis uusima tehnoloogia abil toodetud kvaliteetseid elektroonikaseadmete lahendusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles