Suur galerii: SpaceXi Falcon Heavy rakett tegi ajalugu (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval startis edukalt esimest korda SpaceXi Falcon Heavy rakett, mille näol on nüüd tegu kõige võimsama kasutuses oleva raketiga maailmas. Sõiduk viis päikese orbiidile auto, mis jääb sinna väga-väga pikaks ajaks.

Falcon Heavy kaks külgmist kanderaketti maandusid edukalt Maale tagasi, kuid keskmisel kanderaketil ei õnnestunud paraku edukalt maanduda Atlandi ookeanis paiknevale droonlaevale. Rakett tabas 800-kilomeetrise tunnikiirusega vett laevast 100 meetrit eemal ja hävis täielikult.

Missioon ise oli edukas ja raketi pardal reisinud Elon Muski Tesla Roadster ja selle mannekeenist juht Starman on teel heliotsentrilisele orbiidile (päikese orbiit), mis paneb ta Maa ja Marsi orbiitide vahele. Just sarnast teekonda plaanitakse tulevikus kasutada ka Marsi missioonidel, sest see säästab kõige rohkem kütust.

Auto kannab endaga ka ajakapslist andmekandjat Arch, mis on laseroptiline kvartsist 5D CD ja peaks suutma pidada vastu ka kõige karmimatele kosmosetingimustele. Arch sisaldab maailma ühe kõige kuulsama ulmekirjaniku Isaac Asimovi «Asumi» sarja.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles