Välismeedia: paljud riigiveebid on varjatult muudetud krüptoraha kaevandusteks

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A wall of miners, seen at the cryptocurrency farming operation, Bitfarms, in Farnham, Quebec, Canada, February 2, 2018. Picture taken February 2, 2018. REUTERS/Christinne Muschi
A wall of miners, seen at the cryptocurrency farming operation, Bitfarms, in Farnham, Quebec, Canada, February 2, 2018. Picture taken February 2, 2018. REUTERS/Christinne Muschi Foto: CHRISTINNE MUSCHI/REUTERS

Küberturvalisuse asjatundja Scott Helme tuvastas üle maailma ligi 4000 veebilehte – nende seas paljud riigiasutuste portaalid –, mille külastajate arvuteid kasutatakse varjatult ära krüptomüntide kaevandamiseks.

Suurbritannias on näiteks avalik-õiguslik informatsioonibüroo, riiklik meditsiininõukogu ja tudengilaenude ettevõte nende seas, mille veebilehe koodi on lisatud kaevandamist võimaldavad skriptid, teatab The Next Web.

USAs sisaldab CoinHive'i kaevandustarkvara (või siis pahavara – maitse asi) näiteks Indiana osariigi valitsuse ja USA kohtusüsteemi veebileht, kirjutab Helme oma ajaveebis.

Neil veebilehtedel kasutatav tarkvara kannab nime BrowseAloud, mille algne eesmärk on aidata nägemispuudega inimestel tarbida riiklikke veebiteenuseid ja informatsiooni. Just sellesse tarkvarasse on keegi sel pühapäeval «süstinud CoinHive'i kaevandustarkvara nakkuse».

CERT-EE andmetel Eesti veebilehtedel nakkust tuvastatud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles