USA luureorganid ei soovita kasutada Huawei telefone

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei telefon.
Huawei telefon. Foto: Richard B. Levine/Levine-Roberts/Sipa USA

USA luureorganid FBI, CIA ja NSA teatasid teisipäeval toimunud senati luurekomitee istungil, et nad ei soovita ameeriklastel kasutada turvakaalutlustel Hiina tehnikahiiglaste Huawei ja ZTE tooteid.

USA luurekogukond on tegelikult suhtunud juba ammu äärmiselt umbusklikult endise Hiina Rahva Vabastusarmee inseneri Ren Zhengfei asutatud ettevõttesse, mida USA poliitikud on varem nimetanud ka «Hiina valitsuse käepikenduseks». 2014. aastal keelasid USA võimud Huaweil osalemast ka riigihangetel.

FBI direktor Chris Wray hoiatas, et potentsiaalselt vaenuliku valitsusega sidemeid omavale ettevõttele võimu andmine USA telekommunikatsiooni võrgustikus võimaldaks neil varastada ja väänata infot ning tegeleda tuvastamatult spionaažiga.

Huawei alustas algselt telekomiettevõttena, kuid on viimastel aastatel osutunud uskumatult edukaks nutitelefonide turul. Möödunud septembris tõusis Huawei maailma teisena suurimaks mobiilitootjaks, möödudes isegi Apple'ist ja olles nüüd Samsungi kannul.

Vaatamata oma edule pole Huaweil õnnestunud poliitilise surve tõttu USA turul edu saavutada. Huawei plaanis eelmisel kuul tulla ühendriikide turule oma Mate 10 Pro telefoniga, kuid maaletooja hüppas viimasel minutil alt ära, väidetavalt poliitilise surve tõttu.

USA kaalub hetkel seaduseelnõud, mis keelaks riigitöötajatel Huawei ja ZTE seadmete kasutamise sootuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles