Jabur juhtum ärimaailmas: kolleegid said bossi lahkumisest teada Postimehe uudisest (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shipitwise'i meeskond, mis asus mõni aasta tagasi Funderbeami abil raha kaasama.
Shipitwise'i meeskond, mis asus mõni aasta tagasi Funderbeami abil raha kaasama. Foto: Erakogu
  • Juht: kuna kõik tegelesid teiste töödega, otsustasin ka mina edasi liikuda

Oleme aastate vältel startup-maailmas toimuvast kirjutanud vägagi kirevaid uudiseid, kuid midagi nii enneolematut, kui juhtus eile ühe pealinna idufirmaga, pole meie paljunäinud silmad veel näinud.

Sündmusele järgemööda lähenedes, sai kõik alguse kell 13.19, mil toimetuste postkasti laekus keskmisest igavamgi teadaanne selle kohta, et teaduspargi Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Kairi Sülla siirdub märtsist lapsehoolduspuhkusele. Tema asemele asus aga juba eilsest kuupäevast mees nimega Ragmar Saksing.

Postimees pidas seda infot siiski avaldmiseks piisavalt uudisväärtuslikuks, kuna uus juht oli alles detsembris andnud intervjuus meile teada, kuidas tema osalusel asutatud ja juhitav idufirma Shipitwise on oma äriplaani muutmas. See oli toona mõnevõrra ootamatu uudis, kuna ettevõte oli äsja kaasanud investoritelt suuri summasid just eelmise äriplaani realiseerimiseks, kuid ju siis polnud see loodetud edu toonud.

Nii avaldasimegi kell 16:05 uudise, mille sisuks teadaandmine, et paljuluvaba idufirma tegevjuht pani ameti maha. Ragmar Saksing ise andis selles meile teada, et panustas Shipitwise’i ülesehitamisse ja arengusse kaks aastat.

Ragmar Saksing
Ragmar Saksing Foto: Erakogu

«Kuna minu taust on eelkõige tehnoloogiliste uuenduste eestvedamine ja Shipitwise´is suutsime välja arendada ägeda platvormi, siis pärast pivotit tundsin, et on aeg võtta vastu uus väljakutse Teaduspargis Tehnopol. Shipitwise´i omanikeringis olen endiselt sees ning elan nende tegemistele ka tulevikus kaasa,» kõlas tema tsitaat.

Paraku selgub, et midagi oli töökohavahetusega siiski nihu läinud. Sündmused arenesid nimelt edasi vaevalt tund hiljem, kui kell 17:08 võttis allakirjutanuga ühendust Shipitwise’i üks asutajatest, kes andis teada, et Ragmar Saksingu meeskond oli tema lahkumisest teada saanud just eelmainitud artikli kaudu. «Ragmar ei ei kommunikeerinud oma otsust ega seda artiklit eelnevalt kellegagi läbi,» tõdes ta.  

Nii avastas idufirma end eile õhtul ootamatult olukorras, kus tegevjuht on nad hüljanud ja firma jäänud juhita. Selliseid ootamatusi võib idufrimade maailmas muidugi ette tulla, kuna paljud meeskonnad töötavad kaugtöö korras tihti üle maailma laiali. Kuid jätta kolleegid lahkumisest täiesti teavitamata…

Pöördusime ka uuesti Ragmar Saksingu poole palvega seda kõike selgitada ja tema vastus on järgmine:

"Shipitwise on pärast möödunud aasta lõpus tehtud pivotit platvormi müügi faasis. See tähendab, et igapäevaselt kliendisuhtlust ja aktiivset müüki ei tehta. Ettevõtlikud inimesed ei istu aga käed rüpes ja ei oota ostjat. Meeskonna liikmed tegelevad igapäevaselt teiste töödega ja nii otsustasin ka mina edasi liikuda. Möönan, et õigem oleks olnud nii minu liikumist kui ka Shipitwise uue juhi teemat kommeteerida samaaegselt ning minu tõttu see nii ei läinud. Kommunikatsioon on midagi sellist, mis saaks alati olla parem.

Informeerisin oma otsusest teisi Shipitwise tiimi liikmeid meeskonna chatis, kuna me igapäevaselt ei kohtunud, kuid oleksin seda pidanud tegema varem. Kuna olen üks Shipitwise asutajatest ja omanikest, siis tegvjuhina ma igakuist tasu ei saanud. Olariga kohtusime eelmisel nädalal seoses teiste ühiste äridega. Rääkisime, et soovin oma staatuse Shipitwises ära muuta ja tegeleda aktiivselt teiste asjadega. Kes võtaks minu teatepulga üle, jäi paraku sellel hetkel otsustamata.

Shipitwise jätkab aga ettevõetud kursil ning soovin talle tuult tiibadesse."

Shipitwise leidis aga  kiire lahenduse ja juba täna hommikul anti avalikkusele teada, et  tegevjuhi kohusetäitjana astus ametisse sellel kohal varmgi olnud juhatuse liige Aleksander Gansen.

Shipitwise’i kaasasutaja ja teise juhatuse liikme Olari Miiteri sõnul oli ettevõtte jaoks  endise tegevjuhi Saksingu otsus liikuda Tehnopoli valdkonnajuhiks ootamatu ja kiire, ent startup ettevõtluse eeliseks olevat selle paindlikkus. «Me saame kiirelt otsustada ja ettevõtte jaoks ei jää inimeste liikumisest tingitud uuenduste tõttu elu hetkekski seisma,» sõnas Miiter.

Omavahelistes vestluses on Shipitwise’i juhid samas nüüd mures, et juhtum nende läbirääkimisi mitme suure kliendiga ohtu ei sea.

Küll aga selgus selle juhtumiga seoses veel üks huvitav asjaolu: nimelt töötas Ragmar Saksing küll ettevõtte tegevjuhina, kuid ametlikku töölepingut tal selleks sõlmitud polnudki. Seega polnud tal ka midagi lõpetada, et sõlmida uus tööleping Tehnopoliga.

Mis puutub Tehnopoli, siis otsis ta uut rohetehnoloogia valdkonnajuhti avaliku konkursi kaudu  ning sellel kandideeris ka Saksing.

Ettevõtte taustast ka veidi. Logistikalahenduste looja Shipitwise asutasid  jaanuaris 2015. aastal  kaheksa inimest: Olari Miiter, Ragmar Saksing, Aleksander Gansen, Sander Gansen, Priit Kallas, Anna Medjanskaja, Ako Tulu ja Helen Kokk.

Koos läbiti Garage48 hacathon ning siseneti Startup Wise Guys ärikiirendi programmi. Shipitwise on nomineeritud Garage48 Hackathoni, Startup Wise Guys ärikiirendi, Prototroni rahastu, Traveltech Lab partnerlusprogrammi, Travelporti Kommertsportaali ja mitmete teiste mainekate organisatsioonide poolt. Investeeringuid on läbi rahastusprogrammi Funderbeam kaasatud ligi pool miljonit, kuid oodatud käivet pole saavutatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles