Twitter paneb Venemaa trollifarmi kaagutajatel noka kinni (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twitterist on saanud propagandafarmide toiduahela lahutamatu tööriist
Twitterist on saanud propagandafarmide toiduahela lahutamatu tööriist Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Maailma üks populaarsemaid sotsiaalvõrgustikke Twitter võttis ööl vastu tänast vastu otsuse astuda radikaalseid samme peatamaks turundajate, propagandistide ja poliitiliste ajupesijate masssätsude laviini.

Twitteri peamiseks retseptiks on keelata täpselt sama sisuga sõnumid erinevatelt kontodelt. Blokeering pannakse peale ka tarkvaradele, mis suudavad eri kontodelt teha ridamisi teisi toiminguid – näiteks laikida, jagada säutse, teatab Reuters.

Need on olnud põhiliselt vahendid, millega näiteks Venemaa trollifarmid mõjutasid viimaste USA presidendivalimiste eel sealseid valijaid. Kuni selleni välja, et libaameeriklaste linakontode abil kutsuti kokku meeleavaldusi, rääkimata poliitilise lõhe külvamisest ja väärarusaamade levitamisest.

USA on suutnud tänaseks tuvastada küll vaid internetitrollimise ja ameeriklaste ajupesu taga olnud 13  Venemaa kodanikku ja kolm ettevõtet, nende seas Peterburis asuva internetiuuringute agentuuri IRA.

Twitteri teatel annab ta kahtlaste kontode omanikele aega vastuargumente esitada kuni 23. märtsini. Seejärel pannakse need lihtsalt kinni. Mõned botid jäetakse muidugi alles – näiteks sellised, mis maavärinahoiatusi esitavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles