Iseõppiv tark mees taskus: mida teeb tehisintellektiga nutitelefon?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehisintellekt tundis koera ära: loom on terav, kõik muu hägustatud, just nii, nagu pildistaja tahtiski.
Tehisintellekt tundis koera ära: loom on terav, kõik muu hägustatud, just nii, nagu pildistaja tahtiski. Foto: Kaido Einama

Kui Huawei möödunud aastal oma uued nutitelefonid Mate 10 sarjast välja kuulutas, rääkis see Hiina tootja ka salapärasest tehisintellektist. Nüüd on see saanud riistvara toe – nimelt on uutes Kirin 970 protsessoriga telefonides Neural Network Processing Unit.

Kõlab ulmeliselt, kuid mida see tähendab, et meil on nüüd protsessorites tehisintellekti (AI, Artificial Intelligence) jaoks olulisi operatsioone toetavad riistvaralised vahendid? Kas masinad ongi lõpuks hakanud ise õppima? Kas nüüd saab nutitelefon meist varsti targemaks? Võtab võimu üle?

Muidugi pole põhjust seda karta – vähemalt praegu mitte, samuti mitte lähitulevikus. Küll aga tähendab Huawei uus lähenemine, et kõikvõimalikud iseõppimist ja tehisintellekti nõudvad funktsioonid on nüüd palju kiiremad. Sellised rohkem isemõtlemist nõudvad ülesanded on väga arvutusmahukad ja Neural Network Processing Unit teeb seda kõige paremini ning mitukümmend korda väiksema energiatarbega, sest spetsiaalselt selleks nad ehitatud ongi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles