Nafta- ja mobiilimaailma erinevus: põhivõrgu hind ei sulata rahva mobiilitasusid

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Kuigi Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse (ELASA) on viimase aasta jooksul langetanud mitmel korral tublisti interneti põhivõrgu EstWin renditasusid mobiilifirmadele, ei too see kaasa mobiilside kuutasude langust klientidele.

ELASA langetas valguskaabli kiupaari rendihinda möödunud aastal vähemalt kahel korral 10 protsenti ning viimati alates 1. märtsist lausa 26,6 protsenti. Uurisime mobiilifirmadelt, millist mõju omab selline nn hulgihinna langus lõppklientide hindadele. Telia jättis vastamata, Tele2 ja Elisa selgitasid, et sellist mõju ei ole.

«Mobiilside teenus koosneb erinevatest komponentidest, millest ELASA fiiberoptiline kaabel on üks väike osa mobiilioperaatori kulude sisendist. Seega kliendibaasile sellest tulenevalt hinnasoodustust kahjuks teha ei ole võimalik,» ütles Postimehele Tele2 pressiesindaja.

Ta märkis, et küll aga võimaldab ELASA hinnakirja muudatus ettevõttel fiiberoptikat rohkem kasutusele võtta, tagades sellega suurema ülekandevõrgu läbilaskevõime ning suurendades võrgu üldist stabiilsust.

«Lisaks võimaldab meil veelgi rohkem investeerida ja kvaliteetsemat teenust pakkuda,» rääkis pressiesindaja.

Elisa esindaja lisas aga, et sidevõrkudes on suur väljakutse püsivalt kasvavate andmemahtude näol, mis operaatorite jaoks suurendavad nii investeeringuid kui püsikulusid.

«Langetatud rendi optika hind aitab meil kulusid kontrolli all hoida ning seeläbi maapiirkonnas mobiilivõrke arendada, lülitades rohkem tugijaamu optilisele transmissioonile. ELASA poolt langetatud hind tähendab Elisa jaoks seda, et klientidel on tulevikus võimalus rohkemates kohtades kiiremat internetti kasutada,» märkis ta.

Tele2 Eesti 2017. aasta müügitulu ulatus 76 miljoni euroni, kasvades aasta varasema perioodiga võrreldes 4%. Elisa Eesti käive oli 2017. aastal 157,9 miljonit euro ning  EBITDA tõusis mullu tasemeni 32,3%. Telia teenuste müügitulu suurenes 2017. aastal 3,1% ning ulatus 226,4 miljoni euroni, ettevõtte kasumlikkus kasvas 2017. aastal kokku 5,6%, küündides 90,4 miljoni euroni.

ELASA põhilised vedajad on kusjuures mobiilifirmad ise, lisaks ühe häälega majandusministeerium ning Levira, Ericsson (kaablivõrgu rajaja) ja Connecto.

Põhivõrku luuakse valdavalt Euroopa Liidu rahade eest, ülejäänud osa katmiseks on ELASA võtnud laenu.

Konkurentsiamet on teinud ELASAle ettekirjutuse, kuna see on kujundanud ligipääsutingimused EstWin baasvõrgule viisil, mis on sobivad eelkõige suurtele mobiilsideettevõtjatele, kellel on palju tarbijaid.

«Maapiirkondades aga asuvad vähesed tarbijad suurte vahemaade taga ning seal teenust osutada soovivatele teistele ettevõtjatele ELA SA hinnakiri ei sobi,» teatas konkurentsiamet 23. oktoobril.

ELASA kaebas ettekirjutuse kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles