Jaapani telekomihiiglane sõlmis Saudi Araabiaga maailma suurima päikeseenergia projekti (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turuosalised usuvad, et tehnoloogiaaktsiate optsiooniralli taga on Jaapani hiigelfond SoftBank.
Turuosalised usuvad, et tehnoloogiaaktsiate optsiooniralli taga on Jaapani hiigelfond SoftBank. Foto: ISSEI KATO/REUTERS

Jaapani tehnoloogiaettevõte SoftBank ja Saudi Araabia plaanivad kasutada Lähis-Ida intensiivset päikest, et rajada ligemale 200 miljardi dollari eest päikeseenergia parke. Tegemist on maailma suurima omalaadse projektiga. 

SoftBanki tegevjuhi Masayoshi Soni sõnul saab esialgne investeering projekti olema viis miljardit dollarit ning ülejäänud tuleb laenudest, mida makstakse tagasi tulevasese päikeseenergia pargi genereeritud elektri müügist, kirjutab BBC.

Projekt on nii suur, et selle lõpetamine võtab prognooside järgi aega üle kümne aasta - praeguseks valmimisajaks on seatud aasta 2030. Vastavate seadmete arendamine, ehitamine ja paigaldamine sellisel skaalal loob Saudi Araabiasse terveid uusi tööstusi.

Projekti raames rajatakse ka päikeseenergia tehnoloogia arenduskeskused ja spetsiaalsed koolitusasutused, kus hakatakse projektiga seotud inimesi treenima ja koolitama.

Pargid peaks lootuste kohaselt hakkama tootma 200 gigavatti energiat, mida on rohkem, kui kusagil mujal. Päikeseenergia parke hakatakse rajama üle kogu riigi ning energia talletamiseks luuakse ka hiiglaslik akujaam.

Projekt peaks hinnanguliselt looma 100 000 töökohta ja säästma Saudi Araabiale 40 miljardit dollarit elektri tootmises. Esimesi paneele hakatakse paigaldama millalgi järgmise aasta alguses. Elektrit tahetakse toota juba järgmise aasta keskel.

Saudi kroonprints Mohammed bin Salman üritab juba mõnda aega vähendada oma riigi sõltuvust fossiilsetest kütustest ning investeerib aktiivselt väga suuri summasid mitmesugustesse uutesse tehnoloogiatesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles