Sünnib maailma suuruselt teine autotootja: Nissan ja Renault ühinevad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue autotootja juhiks saab Carlos Ghosn, kes praegu on mõlema ettevõtte nõukogu esimees.
Uue autotootja juhiks saab Carlos Ghosn, kes praegu on mõlema ettevõtte nõukogu esimees. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Scanpix

Prantsusmaa autotootja Renault ning Jaapani Nissan peavad läbirääkimisi ja loovad ühinedes uue autofirma, teatab Bloomberg, viidates läbirääkimistega kursis olevatele allikatele.

Tehing lõpetaks olemasoleva alliansi ning tekib üks ettevõte ja üks aktsiapakk. Praegu kuulub Renault'le 43 protsenti Nissanist, seejuures Nissanile kuulub omakorda 15 protsenti Prantsusmaa autotootjate aktsiatest. Läbirääkimisi juhib Carlos Ghosn, kes on mõlema ettevõtte nõukogu esimees – temast saab ka uue ettevõtte juht.

Tehinguga kursis olevate inimeste sõnul tuleb tehing väga keeruline.

Renault' aktsia hind hüppas uudise peale 8,3 protsenti.

Märtsi alguses kirjutas Reuters läbirääkimistega kursis olevatele allikatele viidates, et kaks autotootjat arutavad tihedama liidu võimaluste üle, mille käigus Nissan omandas suure osa Prantsusmaa valitsusele kuuluvast 15 protsendist Renault' aktsiatest.

Prognoosi kohaselt müüb kahe ettevõtte liit 2022. aastal 14 miljonit autot võrrelduna 10,6 miljoniga eelmisel aastal. Maailma suurim autotootja Volkswagen Grupp müüs eelmisel aastal napilt rohkem, 10,7 miljonit sõidukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles