Fotod: arvutirike külvas Euroopa lennuliikluses segadust (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Häiritud oli kuni 10 protsenti Euroopa lennuliiklusest
  • Lähilennud Tallinnast toimusid
  • Süsteemid saadi korda enne keskööd

Brüsselis asuvat Euroopa lennuliiklust kontrollivat peaarvutit tabas täna pärastlõunal rike, mille tõttu võivad hilineda umbes pooled Euroopa lendudest. Tõenäoliselt jääb lende ära või lükkub edasi ka Tallinnas. 

Umbes kella 14.30 paiku rivist välja läinud Eurocontroli peaarvuti võttis vastu piiratud hulgal lennuplaane, mis tähendab, et tavalise asemel sai Tallinnast tunnis väljuda vaid umbes kolm kuni viis lendu.

Teatati, et süsteemirikke tõttu võivad teisipäeval hilineda umbes pooled kõikidest lendudest Euroopas ehk ligi 15 000 lendu. Peaarvuti rikke põhjus tuvastati ja mitme tunni vältel tehti tööd süsteemi taastamiseks. 

Eesti lennuettevõtte Nordica pressiesindaja Toomas Uibo selgitas, et rikki läinud arvuti ülesanne on kinnitada kõik Euroopa lennuplaanid, kuid rikke tõttu suudab see praegu plaane vastu võtta vaid piiratud hulgal. Ta ütles päeval, et segadus väga suur ja see võib kesta kolmapäeva hommikuni. «Selle arvuti restart tähendab, et kogu Euroopa lennuliiklus võetakse korraks maha ja hakatakse järjest uusi lende sisse söötma,» ütles Uibo.

Siiski andis Nordica sotsiaalmeedias teada, et nende tänased, Tallinnast lähtuvad lennud toimuvad. «Hetkel oleme saanud kinnitused ka Tallinasse suunduvate Vilniuse, Oslo ja Stockholmi lennuplaanide kohta ning meile teadaolevalt saame neid lende opereerida. Loodame lähitundidel saada infot ka Müncheni, Varssavi ja Brüsseli kojulendude kohta,» teatas ettevõte. 

Tallinna lennujaama pressiesindaja Priit Koff ütles Postimehele, et piiranguid ei puuduta siseriiklike lende ning lähisõite Riiga ja Helsingisse. «Konkreetset infot ei ole meil anda kaugemate lendude kohta,» märkis ta.

«Kella kuuest peaks meil algama tipptunni aeg, siis võib küll juhtuda seda, et mõned lennud lükatakse edasi või lausa tühistatakse,» rääkis Koff. Kella poole 19 paiku oli Tallinna lennujaamas olukord aga jätkuvalt rahulik. Koff ütles «Aktuaalsele kaamerale», et kella 19ni väljuvad kõik lennud graafikujärgselt. 

Nordica pressiesindaja Toomas Uibo sõnul tundus olukord algse info põhjal hullem, kui see tegelikult oli. «Küsimus on nüüd selles, kas ka Kesk-Euroopast saame kodu poole tulema. Need küsimused on veel lahtised. Segadus võib kanduda üle homsesse, aga loodame parimat ja hetkel tundub, et pääseme lihtsamalt.»

Kella 20.30 seisuga tühistati üks, Düsseldorfist kell 20.50 startima pidanud lend.

Süsteem saadi toimima enne keskööd

AS Lennuliiklusteenindus esindaja Elis Mäeots teatas, et lennuvoogude reguleerimise süsteemi rikkega seoses oli Euroopa lennuliiklus piiratud kuni kümne protsendi ulatuses. 

Piirang mõjutas ainult väljuvaid lende ja ei mõjutanud juba õhus olevaid lennukeid. «Eeldatavasti saadakse süsteem toimima täna keskööks,» arvas Mäeots.

Pärast kella 22 õhtul teatas Eurocontrol, et süsteem jälle toimib ning vabandas kõigi ees, kellele häired süsteemi töös ebamugavusi põhjustasid.  

Euroopa lennuvoogude reguleerimise süsteem (Enhanced Tactical Flow Management System) kaitseb õhuruumi osasid ja lennujaamu liikluse ülekoormuse eest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles