Uus paljastus: Facebook loeb teie eravestlusi ning jagab andmeid (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg Foto: Steven Senne/AP

Facebooki juhatuse esimees Mark Zuckerberg tegi täna öösel avalduse, milles teatas, et kõik selle 2,2 miljardit kasutajat peaksid eeldama, et nende avalikke andmeid on kasutanud kolmandad osapooled – ka pahatahtlik osa neist.

Haavatavuse allikaks on Facebooki otsing, mis võimaldab igaühel leida kasutajaid nende e-posti aadressi või telefoninumbri põhjal. Facebook on määranud kasutajate leidmise nende kahe näitaja põhjal vaikimisi sätteks.

Facebooki tehnoloogiajuhi Mike Schroepferi sõnul on sellist võimalust avalike andmete rabamiseks kasutanud ka pahatahtlikud keskkonnad. Tema hinnangul on enamiku Facebooki kasutajate avaliku profiili andmeid sel viisil kogutud.

Sama kinnitas ööl vastu tänast ajakirjanikega vestelnud Facebooki juht Mark Zuckerberg. «Ma eeldaksin, et kui te olete selle sätte sisse lülitanud, siis keegi on mingil hetkel omanud mingil viisil juurdepääsu teie avalikule infole,» ütles Zuckerberg.

Mis puutub Cambridge Analytica juhtumit, siis teatas ta, et firma käsutusse jõudis 87 miljoni Facebooki kasutaja isiklikud privaatandmed.

Zuckerberg tunnistas, et tunneb end ettevõtte möödapanekute eest vastutavana. Vastates küsimusele, kas ta peab ennast jätkuvalt parimaks isikuks juhtimaks Facebooki, vastas Zuckerberg lühidalt: «Jah.»

Facebook jälgib kasutajate eravestlusi

Facebook tegi sel nädalal teatavaks ka teise kasutajate privaatsust puudutava uudise ja tunnistas, et skannib pidevalt Messengeri kasutajate eravestlusi – nii neis jagatavaid tekste, fotosid kui linke. Sellise tegevuse eesmärk on tagada, et inimesed mängiksid keskkonnas kehtestatud reeglite kohaselt.

Esiteks märkis Mark Zuckerberg Voxile antud intervjuus, et ettevõtte süsteemid suudavad tuvastada, mis vestlustes toimub ning jätta osa neist saatmata.

Bloombergile antud kommentaaris teatab ettevõte, et Messengeri vestlusi jälgitakse samal viisil nagu avalikku infot Facebookis, et vältida kuritarvitusi. Facebooki standarditele mittevastavaks tähistatud sõnumid jõuavad keskkonna moderaatorite kätte, kellel on voli neid vajadusel eemaldada.

«Näiteks Messengeris saadetud fotosid  kontrollib meie pildituvastustehnoloogia eesmärgiga avastada laste kuritarvitamist, või kui te saadate linke, siis skannime neid pahavara ja viiruste tuvastamiseks. Facebook on need automaatsed tööriistad loonud, et saaksime kiiresti peatada pahatahtlikku tegevust,» ütles Facebooki pressiesindaja.

Võib eeldada, et seni on enamik Messengeri kasutajaid pidanud oma vestlusi täiesti privaatseteks. Nii see ei ole.

Samas kinnitas Facebook, et nende vestluste sisu kolmandate osapooltega – vähemalt reklaamiettevõtetega – ei jagata. Loomulikult tehakse seda vajadusel uurimisorganitega.

Tinder läks katki

Skandaalidest räsitud Facebooki selle nädala uuendused andmete jagamisel teiste äppidega tõi kaasa aga muu hulgas selle, et katki läks kohtinguäpp Tinder.

Selles programmis luuakse kontosid Facebooki profiilide alusel ning New York Magazine'i andmeil tekkis häire, mis ei lubanud ligi poolel kasutajatest enam teenusesse siseneda.

Loomulikult tõi see kaasa pahameele sotsiaalmeedias. Üks näide:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles