Ametlik: Facebooki andmelekke ohvriks langes üle 5500 eestlase (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: JUSTIN TALLIS/AFP

Sotsiaalvõrgustik Facebook andmeil lekkisid Suurbritannia andmeanalüüsi firma Cambridge Analytica käsutusse teiste seas enam kui 5500 eestlasest kasutaja andmed.

Andmete jõudmine selle firmani sai võimalikuks Cambridge’i ülikooli professori Aleksandr Kogani loodud äpi «thisisyourdigitallife» kaudu. Rakendus võimaldas kasutajatel teha isiksuse testi, kuid andis professorile ka kasutajate ning nende sõprade andmed ja ülevaate sellest, mida kasutajaid «laikisid».

Facebooki Kesk- ja Ida-Euroopa üksuse pressiesindaja Jan Ściegienny ütles äsja Postimehele, et Eestis paigaldas selle äpi enda seadmesse küll vaid kolm inimest. Ent koos nende kolme kasutajate sõpradega on andmelekkest puudutatute arv märgatavalt suurem.

«Eestis on mõjutatud inimesi 5510,» ütles Ściegienny.

Briti firma käsutusse said nende inimeste e-maili aadressid, sünnipäevad, kodulinnad, elukohalinnad, fotod, videod, nende sisestatud ja «laigitud» kanded ning sõprade nimekirjad.

Ściegienny märkis, et enamus puudutatuid isikuid elas USAs. Äpi installinute seas oli neid 97,2 protsenti ning andmelekke ohvrite koguarvu seas 81,6 protsenti.

Facebook teatas sel nädalal, et kokku lekkisid enam kui 87 miljoni kasutaja andmed.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles