Hoiatus! Kelmid võtavad ruuterite abil Eesti firmade nimel SMS-laene (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lairiba. Foto on illustreeriv.
Lairiba. Foto on illustreeriv. Foto: Rui Vieira/PA Wire/PA Images

Mitmed Eesti ettevõtted on hiljuti saanud seadistamata internetiruuteri tõttu rahalise kahju osaliseks, kuna kurjategijad kasutavad ettevõtete vaikimisi paroolidega ehk seadistamata SIM-kaardiga ruutereid tasuliste sõnumite saatmiseks.

Põhja prefektuuri teatel on konkreetses kriminaalmenetluses neli kannatanut, kellele tekitatud kahju on vähemalt 2151 eurot.

Kurjategijad saavad tehaseseadmetega ruuterite kaudu tellida ohvrite nimel SMS laene, tasuda parkimise eest või kasutada muid tasulisi teenuseid.

Nad kasutavad ära võimalust siseneda ruuteritesse üle interneti ning nad ei pea selleks olema isegi ruuteri WiFi-levis. Pahatihti on administraatori konto parool muutmata ehk selleks vaikimisi määratud «admin».

«Soovitame kõigil inimestel, mitte ainult ettevõtetel, andmesideruuterite esialgne admin konto salasõna uue vastu vahetada. Parool tuleks muuta hoolimata sellest, kas selle paigaldas mõne sideoperaatori tehnik või keegi nutiteadlik lähedane,» teatas politsei.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles