Tankist jäi ilma e-residentsusest ja pääse enam Eesti firmade etteotsa

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suurima hulga ettevõtete juhataja Erza Jane Maranda Gasoc.
Eesti suurima hulga ettevõtete juhataja Erza Jane Maranda Gasoc. Foto: Kuvatõmmis

Eesti ametivõimud on võtnud e-residentsuse juba mitmelt välismaiselt kelmilt, keda kasutati ära sadade Eesti firmade likvideerimisel, nüüdseks on sellest ilma ka üks kurikuulsamaid nende seas.

Filipiinidel elav filipiinlane Erza Jane Maranda Gasoc on Inforegistri andmeil jätkuvalt koguni mitmesaja raskustes Eesti  ettevõtte juhatuse liige.

Postimees on kirjutanud, et tegemist on Eesti endise e-residendiga ning tema teenuseid vahendab Hongkongis registreeritud äriühing JGB LIMITED, mida kontrollib omakorda kelmustes süüdi mõistetud Alexander Vest, endise nimega Urmas Sääsk.

Kuid nüüdseks on Gasoci teenete kasutamine muutnud märkimisväärselt keerulisemaks, kuna ligipääsud meie e-riigile on talle lõplikult suletud.  

Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo juht Janek Maasik ütles Postimehele, et politsei tunnistas Gasoci e-residendi digi-ID tunnistas kehtetuks alates 15. jaanuarist 2018, seega puuduvad inimesel võimalused kasutada Eesti e-teenuseid.

Sel aastal on õnnestunud tema nimele kanda veel neli äriühingut, neist viimane isegi 27. veebruaril, ehk enam kui kuu pärast e-residentsuseta jäämist. Äriregistri materjalidest selgub, et kandeavalduse aluseks olevad dokumendid olid digiallkirjastatud 2017. aasta detsembris, seega toimusid lihtsalt äriühingute registrikanded viivitusega.

Möödunud aasta novembris võttis politsei e-residentsuse Filipiinidelt pärit Jann Leigh Javellana Lopelt, keda samuti kasutati ära tankistina Eesti firmade põhjalaskmisel.

Keskkriminaalpolitsei on käivitanud juhtumite uurimiseks kriminaalasja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles