Ülemus pani kontorisse turvakaamera – mida teha?! (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Security cameras outside Rolling Knolls Elementary School on Tuesday, March 20, 2018. (Photo by Lloyd Fox/Baltimore Sun/TNS/Sipa USA)
Security cameras outside Rolling Knolls Elementary School on Tuesday, March 20, 2018. (Photo by Lloyd Fox/Baltimore Sun/TNS/Sipa USA) Foto: TNS/Baltimore Sun/TNS/Sipa USA

Andmekaitse inspektsioon tuletab meelde, et spordiklubides ja kohvikutes turvakaamerate kasutamine on lubatud vaid kasutajaid sellest selgelt informeerides ning kõikjal on turvakaamerate kasutamine täiesti keelatud oma töötajate tegevuse kontrollimiseks.

«Turvakaameraid võib poes, kohvikus või spordiklubis kasutada eelkõige inimeste ja vara kaitsmiseks – varguste, röövimiste või vägivaldse käitumise ärahoidmiseks või kui kahetsusväärne tegu siiski on toime pandud, süüdlase tuvastamiseks,» ütles Postimehele AKI pressiesindaja Maire Iro.

Lähtuda tuleks sellest, et kaamerast oleks kõige rohkem kasu, aga samas inimeste privaatsust seejuures ei riivataks. Samuti peab meeles pidama, et kogutud salvestisi võib kasutada ainult nende esialgsest eesmärgist lähtuvalt. Ehk turvakaamera videopilti ei või vaadata uudishimust, avalikustada meedias ega kasutada töötajate kontrollimiseks.

Maire Iro sõnul tuleb turvakaamera kasutamisest ka korrektselt teavitada – ruumides peavad olema väljas kaamerate kasutamisest teavitavad sildid koos andmete töötleja nime ja kontaktandmetega. Kui mingil põhjusel salvestatakse ka heli, peab teavituses olema selgelt arusaadav info ka selle kohta.

Kliendil on seejuures õigus küsida ettevõttelt kõiki enda kohta käivaid andmeid, sh ka video- ja helisalvestisi. Ka peab ettevõte kliendi soovi korral selgitama talle, mis eesmärgil ja millistel tingimustel neid salvestisi kasutatud on.

Kaameraid ei ole lubatud kasutada tualett- ja duširuumides, riietusruumides ega töötajate puhkealadel.

«Töötajate varjatud jälgimine turvakaamerate kaudu ei ole kindlasti lubatud. Kui turvalisuse tagamiseks paigaldatakse töökohale kaamerad, siis sellest tuleb ka töötajaid eelnevalt teavitada,» tuletas Iro meelde.

Nagu juba mainitud, ei või turvakaamera salvestisi kasutada muul otstarbel kui inimeste ja vara kaitseks. See tähendab muu hulgas ka seda, et turvakaamerate abil ei ole lubatud kontrollida töö tegemist, aega ega kvaliteeti.

«Samuti ei või kasutada turvakaameraid võimalike töökohustuste rikkumiste väljaselgitamiseks,» rõhutas Iro.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles