CIA asendab spioone robotitega

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA peakorter
CIA peakorter Foto: LARRY DOWNING / REUTERS

Inimluurajad saavad peagi minevikunähtuseks ja USA luure keskagentuur CIA teab seda.

Agentuuri tehnoloogiaarengu asedirektor Dawn Mayerriecks teatas pühapäeval Florida luurekonverentsil, et CIA kohandub uue olukorraga, kus peamine vastane on masin, mitte välisagent.

Pärast konverentsi CNNile antud usutluses ütles Mayerriecks, et teised riigid on tehisintelligentsi (AI) kasutanud vaenlase agentide jälgimiseks aastaid. Ta kirjeldas, kui raske on inimagentidel varjata oma identiteeti digitaalse jälgimise ja sotsiaalmeedia ajastul.

Tänapäeva maailm olevat muutunud spioonide jaoks ebasõbralikuks keskkonnaks ning objektide füüsiline jälgimine pole lihtsalt enam vajalik.

Kuid CIA ei anna alla ja on muutumas. Selle asemel, et saata oma agente kõikjale maailma, on nüüd keskendutud arvutitele, mis suudaksid samu ülesandeid täita märksa tõhusamalt. Tegelikult on sellega tegeletud juba aastast 1984, mil valminud dokument kirjeldab aasta varem loodud AI juhtrühma ülesandeid – nähtust, mida kogu inimkond pidas sel ajal veel kinolinalt pärinevaks fiktsiooniks.

Spioonide peamine probleem – kuidas olla nähtamatu – ei kao kuskile ka uuel ajastul. Muutunud on lihtsalt vastane. Kui inimesi sai edukalt ära petta võltsdokumentide ja luuletamisega, siis nüüd suudavad jälgimiskaamerad tuvastada üksikuid isikuid ka tohututest rahvamassidest. Mayerriecksi sõnul on selline võimekus olemas hetkel ligi 30 riigil. Ta tõi hea näitena Singapuri, kes on loonud vajaduse uurida, kuidas petta ära selliseid süsteeme.

Lisaks on luureagentuuridele abiks WiFi- ja digitelevisiooni võrgud. CIA esindaja teatel on agentuuris töös koguni 140 erinevat AI-projekti. Näiteks ühes raskesti ligipääsetavas pealinnas on loodud süsteem, mis kombineerib omavahel tänavavaated, masinõppeprogrammid, tehisintelligentsed algoritmid ja  turvakaamerad.

Võimalik, et satelliitjälgimise ja georuumilise luure arenedes pole inimspioonidel enam midagi AI vastu välja panna. Oleme alati arvanud, et James Bondil on olnud kasutada maailma vingeim tehnika. Nüüd vahetab see ta enda välja.

Allikas: TNW

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles