Keskkonnasõbralik arvuti saab energiat päikeselt

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: David Veldkamp

David Veldkamp disainis futuristliku arvuti nimega Lawn PC, mis saab energia otse päikeselt.


Masin toodab ise kogu vajamineva energia päikesepatareidega, mis on paigutatud arvuti peal asuvasse murulappi, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator.

Muru on valmistatud looduslikust puuvillasest kangast, mille sisse on paigutatud päikesepatareid.

Looduslike materjalide kasutamine muudab seadme biolagunevaks ning ka arvuti enda valmistamiseks kasutatud plast on biolagunev.

Sajad rohulibled toodavad tunnis energiat võimsusega umbes 60 vatti, millest peaks väikse võimsusega arvutile üldjuhul piisama, kirjutas Ecofriend.

Arvutit energiaga varustav muru on eemaldatav, seega saab oluliste tehnoloogiliste uuenduste korral vajadusel süsteemi riistvara uuendada.

Lawn PC on täielikult juhtmevaba, mis võimaldab teha tööd kõikjal. Kuna arvuti ühendub ka monitoriga juhtmevabalt, saab kasutaja selle paigutada sobivasse kohta ning monitori töö tegemiseks mujale viia.

Arvuti ei vaja mingit jahutussüsteemi, süsteemi jahutamiseks piisab rohuliblede vahel puhuvast õhust.

Muruarvuti peab paigutama akna lähedusse, kus see saaks piisavalt õhku ja valgust. Kuna muru on eemaldatav, saab seda kasutada ka teiste elektroonikaseadmete, näiteks teleri varustamiseks energiaga. Õhtusel ajal, kui päikest enam pole, tuleb aga arvuti siiski elektrivõrku ühendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles