Eesti Milrem hakkab koos Prantsuse suurima kaitsetööstusega lahingroboteid arendama

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milrem THeMIS demonstratsioon.
Milrem THeMIS demonstratsioon. Foto: Mihkel Maripuu

Prantsusmaa suurim kaitsetööstus Nexter ning Milrem Robotics sõlmisid esmaspäeval alanud Euroopa suurimal kaitsetehnikamessil Eurosatory koostööleppe mehitamata lahingusüsteemide arendamiseks.

Lepingu raames luuakse Milrem Roboticsi arendatud mehitamata roomiksõiduki THeMIS ning Nexteri erinevate relva- ja jälgimissüsteemide baasil uusi tooteid, mida turustatakse klientidele üle maailma, teatas Milrem.

Koostöö raames arendatakse ka sõidukite autonoomsust, et muuta need lahinguväljal võimalikult isetoimivaks ning vähest operaatori sekkumist vajavaks tööriistaks.

«Milrem Roboticsi jaoks on koostöö Nexteriga väga tähtis areng. See on hea näide ülepiirilisest koostööst Euroopas, mille käigus pannakse kokku kahe ettevõtte tugevused ning luuakse erakordseid lahingusüsteeme,» sõnas Milrem Roboticsi juht Kuldar Väärsi.

Koostöölepe allkirjastati Eurosatory messil, kus avalikustati ka ettevõtete esimene ühine toode – OPTIO-X20, mis põhineb Milrem Roboticsi THeMISel ning Nexteri 20mm raskekuulipildujat kandval kaugjuhitaval relvasüsteemil ARX20.

Väärsi sõnul on tegemist on ainulaadse arendusega, mis suurendab sõdurite võimekust ning Milrem Roboticsil on hea meel sellest projektist osa võtta.

«Oleme uhked, et saame suurendada oma robotite perekonda, et tulla vastu tulevikunõudlusele ning teha seda koos uue partneriga robootika valdkonnas,» märkis ka Nexteri tehnikaosakonna juht Gérard Griseri.

Lisaks OPTIO-X20-le on Milrem Robotics messil väljas veel kahe süsteemiga: Belgia ettevõttega FN Herstal näidatakse 12,7mm raskekuulipildujaga varustatud relvastatud süsteemi ning Eesti mehitamata õhusõidukite arendajaga Threod System on esmakordselt väljas ka drooniplatvorm.

Nexter on Prantsuse riigi loodud kaitsetööstus, mis toodab soomustatud sõidukeid, relvasüsteeme ja laskemoona. Ettevõtte omanikeringi kuulub ka Saksamaa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co.

Eurosatory on üks suurimaid kaitsetööstuse messe Euroopas, kus sel aastal osaleb enam kui 1570 eksponenti 57 eri riigist, enam kui 57 000 külastajat 140 riigist ning 212 ametlikku delegatsiooni.

Eesti riiklikul ühisstendil osalevad Milrem Robitics, ELI, Threod Systems, Defendec, Bristol Trust, Toci, Milectria Est, TerraMil, Galvi-Linda, SOLEEST ja Eesti Kaitsetööstuse Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles