Jaapan ostab USA käest miljardeid maksva radarisüsteemi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegis Ashore raketitõrje kompleks.
Aegis Ashore raketitõrje kompleks. Foto: INQUAM PHOTOS / REUTERS

Jaapan soetab omale seoses kavandatava Aegis Ashore raketitõrjesüsteemiga USA käest ka võimsa radari, mis läheb maksma miljardeid dollareid ja annab Tokyole võimaliku sõja korral suurema võimaluse ennast kaitsta Hiina ja Põhja-Korea rakettide eest.

Jaapan plaanib 2023. aastaks soetada USA käest kaks Aegis Ashore raketipatareid, mis peaks lootuste kohaselt pakkuma mõningast kaitset võimalike Hiina ja Põhja-Korea ballistiliste rakettide eest. Süsteemi tõhusamaks muutmiseks soovib Jaapan lisada ostukärru ka miljardeid dollareid maksva võimsa radari, kirjutab Reuters.

Jaapani ametnikud ei ole veel kindlat radarit välja valinud, kuid selleks saab tõenäoliselt olema kas Raytheoni SPY-6 või Lockheed Martini Long Range Discrimination Radar (LRDR). Jaapan tahtis soetada omale SPY-6 juba eelmisel aastal, koos Aegis Ashore tehinguga, kuid USA polnud esialgu kindel, kas nad tahavad sellist varustust ikka jaapanlaste kätesse anda.

Aegis Ashore kombineerituna SPY-6 radariga annaks Jaapani käsutusse sisuliselt maailma kõige kõrgtehnoloogilisema raketitõrjesüsteemi, mis suudab jälitada sihtmärke suuremate distantside tagant, kui ükski teine praegune saadaval olev süsteem. Arvestades, et Hiinal on aga sadu ballistilisi rakette, mis ulatuvad kõik Jaapanini ja kaugemale, tasub selline investeering ennast Tokyo jaoks kindlasti ära.

Jaapani kaitseanalüütikute hinnangul lähevad Aegis Ashore patareid maksma kusagil kaks miljardit dollarit ning koos SPY-6 või LRDR radariga tõuseks hinnasilt vähemalt kahekordseks.

Suhted Põhja-Korea ja Trumpi administratsiooni vahel on küll hiljuti soojenenud, kuid Jaapan näeb endiselt ka Pyongyangi režiimis väga suurt ohtu, sest viimane ei näita hetkel märke oma tuumaprogrammi likvideerimsiest, isegi kui Trump paistab seda uskuvat.

USA president Donald Trump kiitis möödunud novembris heaks Jaapani F-35 ostu ja leidis, et Jaapan võiks üleüldiselt rohkem USA sõjatehnikat osta. Kahe riigi vahelisi suhteid on viimasel ajal määrinud aga Trumpi terase- ja alumiiniumitariifid, millele võivad peatselt järgneda ka maksud autotoodangule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles