Millal saabub sõltumatus fossiilkütustest?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatöötlemistehas USA-s Lousianas.
Naftatöötlemistehas USA-s Lousianas. Foto: Reuters / Scanpix

Mis ajaks võiksime loota täielikku sõltumatust fossiilsetest kütustest, kui lisaks USA vastvalitud president Barack Obamale otsustaksid teisedki riigid investeerida miljardeid puhta energia tehnoloogiatesse?


Barack Obama investeeringuplaanid järgmiseks kümenks aastaks küündivad 150 miljardi dollarini. Selle kohta, kui kiiresti võiksime sellist joont järgides jõuda täieliku sõltumatuseni fossiilkütustest, on tehtud palju ennustusi, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Selle aasta juulis tegi Al Gore ilmselt kõige ambitsioonikama ennustuse: kogu elekter võiks juba kümne aasta pärast tulla päikesest, tuulest ja teistest süsinikuvabadest allikatest, kirjutas LiveScience.

Paljud teised usuvad aga, et eesmärgi saavutamine võtab tunduvalt rohkem aega. Euroopa taastuvenergia nõukogu ja Greenpeace avaldasid hiljuti niinimetatud Energia (R)evolutsiooni raporti, milles ennustatakse, et taastuvatel energialiikidel läheb fossiilsete kütuste täielikuks asendamiseks aega veel 80 aastat.

Oma aruande koostamiseks küsisid Sven Teske ja tema kolleegid Greenpeace'ist taastuva energia tootjatelt, milleks nad olemasoleva tehnoloogia abil võimelised oleksid. Taastuvenergia potentsiaal kõrvutati seejärel majanduskasvu ennustustega.

Et ergutada muutust energiakasutuses, peavad valitsused nõustuma suurte piirangutega kasvuhoonegaaside õhkupaiskamisel. Keskkonnarühmitused ja taastuvenergia tootjad peavad aga valitsustele näitama usaldusväärset plaani fossiilsete kütusteta hakkama saamiseks.

Selline võiks välja näha tulevik, kui plaanid, ennustused ja poliitilised eesmärgid paika peavad.

2009
Maailma liidrid kohtuvad Taanis Kopenhaagenis ning töötavad välja Kyoto protokolli mantlipärija. Kõik uued Saksamaal ehitatud kodud omavad taastuvenergial põhinevat küttesüsteemi.

2010
Kyoto protokolliga liitunud riigid vähendavad kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist 5,2 protsendi võrra võrreldes 1990. aastaga.

20 protsenti California osariigis tarbitavast elektrist tuleb taastuvatest allikatest. Toyota laseb välja uue hübriidauto.

2012
Londoni olümpiamängud ei jäta maha jäätmeid ning paiskavad õhku minimaalselt süsinikku.

2014
USAs ei müüda enam hõõgpirne.

2018
100 protsenti USA elektrist tuleb päikesest, tuulest ja teistest taastuvatest allikatest (Al Gore'i ennustus).

Vastavalt turu-uuringute firma Clean Edge prognoosile kulutatakse aastas biokütustele, tuuleenergiale, päikesepaneelidele ning kütuseelementidele 255 miljardit dollarit (neli korda rohkem kui praegu).

USA valitsus on kliimasõbraliku energiatootmise arendamisse investeerinud 150 miljardit dollarit (Obama plaan).

2020
Kõik uued autod on hübriidid. 20 protsenti Euroopa Liidu energiast tuleb taastuvatest allikatest. 15 protsenti Hiina energiast tuleb taastuvatest allikatest. Rootsi on naftavaba.

2022
USAs müüakse aastaga 136 miljardit liitrit biokütust (2007. aastal müüdi umbes 18 miljardit liitrit).

2025
Neljandik USA elektrist tuleb taastuvatest allikatest (Obama plaan).

2030
Maailma energiavajadus on võrreldes 2005. aastaga tõusnud poole võrra. Kõik uued valitsusasutused on süsinikuneutraalsed.

70 protsenti Hawaii energiast tuleb taastuvatest allikatest, osalt tänu keelule ehitada uusi söejaamu. Viiendik USA energiast tuleb tuulest.

Taastuvenergia tootmine on loonud 20 miljonit uut töökohta, kinnitatakse ÜRO aruandes.

2050
50 protsenti maailma energiast tuleb taastuvatest allikatest, väidab Energia (R)evolutsiooni raport.

2090
100 protsenti maailma energiast tuleb taastuvatest allikatest, väidab Energia (R)evolutsiooni raport.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles