Saabi emafirma ähvardab hingusele minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabi emafirma ähvardab hingusele minna.
Saabi emafirma ähvardab hingusele minna. Foto: SCANPIX

Saab Automobile’i omanik Swedish Automobile tunnistab, et ei pruugi olla võimeline oma tegevust jätkama, kuna kandis esimeses poolaastas ränka kahjumit.

Amsterdami börsil noteeritud firma, endise nimega Spyker Cars’i esimese poolaasta kahjumiks kujunes 224 miljonit eurot, aasta tagasi läks firmal kaotsi 56 miljonit eurot.

Poolaasta lõpuks oli firma bilansis negatiivset väärtust 397 miljonit eurot, mis on suurem summa, kui sama perioodi müük – 359 miljonit eurot.

Saab pidi avaldama oma finantstulemused 26. augustil, kuid teatas, et hilineb.

Saab on üritanud leida raha, mille abil püsida veepinnal seni, kui saab lõplikult vormistatud 245 miljoni eurose lepingu kahe Hiina firma, Pang Da Automobile Trade Co ja Zhejiang Youngman Lotus Automobile’iga, müümaks oma masinaid Hiinas.

Kaupa ei ole veel kiitnud heaks Hiina valitsus.

Juunis pani raskustes autofirma panti oma tehase, et töölistele palga maksmiseks raha saada.

Saab Automobile väitis eile, et tekkinud olukord «ei mõjuta koheselt äriplaani ellurakendamist»: tegevus jätkub Pang Da ja Youngmaniga sõlmitud lepingute lootuses, lühiajalist rahastamist olevat pakkunud investorid, keda firma nimepidi nimetada veel ei saa.

«Samas, kui ettevõttel ei õnnestu kindlustada endale õigeaegselt piisavalt vahendeid, ei saa tegevusega ilmselt jätkata,» ütles Swedish Automobile.

«Firma juhatus kaalub kõiki olemasolevaid võimalusi tagamaks Saab Automobile’i töö jätkumine.»

Saab ei ole juba kuude kaupa suutnud tasuda arveid võtmelise tähtsusega tarnijaile, 9. juunil seiskus autode tootmine. Läinud nädalal lõpetati palkade maksmine töötajatele.

«Vaevalt üllatab kedagi, et viimane kvartal on olnud firmale uskumatult raske,» ütles ametlikus teates Saabi ja Swedish Automobile’i tegevjuht Victor Muller. «Pole midagi halvemat, kui oma lojaalsete tööliste palgamaksete edasilükkamine. Ja nende ees tahan ma siiralt vabandada.»

Muller ütles, et «silmapiiril paistab valguskiiri», firma läbirääkimised tarnijatega on edasi liikunud ja jõupingutusi lühiajaliste finantseeringute nimel jätkatakse.

Saab ütles, et tootis tänavu esimese poolaastaga 12 977 autot – 9 protsenti rohkem, kui mullu samal ajal.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles