Startup Estonia: iduettevõtted ei koli Lätti (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
sTARTUp Day 2017 "From Zero to Hero"
sTARTUp Day 2017 "From Zero to Hero" Foto: Sille Annuk

Kuigi näiteks Eesti ühe edukaima startup-ettevõtte Taxify holdingfirmad on hiljuti registreeritud Lätti ja Riiga on kolinud ka Tartust alguse saanud tuntud ärikiirendi Buildit, pole siis täheldada üldisemat lõunanaabrite kolimise trendi, kinnitab valdkonda vedav üksus Startup Estonia.

«Sellist trendi me siiski märganud ei ole, tegemist on üksikute näidetega, mis tulenevad ettevõtete juhtimisotsustustest ja fookusest,» ütles Postimehele Startup Estonia juht Maarika Truu.

Ka ei ole tema sõnul märgata Läti jõupositsiooni muutumist. «Tegemist on jätkuva positiivse konkurentsiga Balti riikide vahel,» märkis Truu.

Äripäeva andmeil registreeris Martin Villig  oma ettevõtte Zero Technologies, Markus Villig Mordor Managementi ja Oliver Leisalu ettevõtte Grest Technologies Lätti eelmise aasta novembris.

«Ega siin mingit muud põhjust olla saa kui maksud,» ütles kommentaariks advokaadibüroo TRINITI advokaat Siim Maripuu.

Sellel aastal Daimleri vedamisel kaasatud 175 miljonit investeeringuraha, toimus siiski Eestis registreeritud OÜsse Taxify, mis toimetab jätkuvalt Eesti maksukeskkonnas.

Eestis on Startup Estonia andmeil 550 startup-ettevõtet ning neis saab tööd kokku 3369 inimest. Töötajate arv on kasvanud möödunud aasta sama perioodiga 721 võrra ehk 27 protsenti.  

Mis puutub tasutud tööjõumakse, siis esimesel poolaastal laekus neid Eesti idufirmadelt meie riigieelarvesse 20,8 miljonit eurot, mis tähendab 25-protsendist aastast kasvu. Möödunud aastal oli see näitaja 16,6 ja veel aasta varem 12,6 miljonit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles