Tesla kaalub Euroopasse gigatehase rajamist (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla laadimisjaam Pekingis.
Tesla laadimisjaam Pekingis. Foto: THOMAS PETER / REUTERS

Nii Saksamaa kui Holland on alustanud läbirääkimisi elektriautode tootja Teslaga, et saada omale ettevõtte esimene Euroopa gigatehas.

Tesla, kes teatas alles sellel kuul, et rajab suurtehase Shanghaisse Hiinas, peab juba mõnda aega läbirääkimisi ka kahe Saksamaa liidumaaga, kes mõlemad konkureerivad üksteisega gigatehase saamise nimel. Läbirääkimistest on teada andnud ka Hollandi ametnikud, sest just seal paikneb Tesla praegune Euroopa peakorter ja samuti üks tehas, kirjutab The Wall Street Journal.

Ettevõtte tegevjuht Elon Musk ütles möödunud kuul, et tõenäoliselt otsustatakse Euroopa gigatehase asukoht selle aasta lõpuks. Hiljem lisas ta Twitteris, et tehas ehitatakse tõenäoliselt siiski Saksamaale - Luksemburgi, Belgia ja Prantsuse piiri lähedale, andes neile nii hea ligipääsu kõigile oma Euroopa suurematele turgudele.

Praegu ehitab Tesla suure enamuse oma autodest California Fremonti tehases. Akusid toodetakse aga Nevada osariigis Renos. Musk tahaks muuta ettevõtte globaalseks ja luua tootmisvõimekuse ka Hiinas ja Euroopas, mis on maailma suurimad elektriautode turud. See võimaldaks näiteks kõvasti kokku hoida tarneahelate pealt.

Tesla kavandatav Shanghai gigatehas saab praeguste plaanide järgi olema üks autotööstuse suurimaid, tootes täisvõimsusel ühe aasta jooksul kuni pool miljonit autot. Just sellist tehast tahaks omale ka Euroopa riigid. Saksamaa liidumaad Reinimaa-Pfalz ja Saarimaa, kes asuvad mõlemad Prantsuse piiri ääres, on teinud Teslale eriti kõva lobitööd ning rääkinud Muskiga ka isiklikult ja kutsunud teda külla. 

Tesla ostis omale möödnud aastal ka Reinimaa-Pfalzis tegutseva robootika firma, mille nimi on nüüd Tesla Grohmann Automation ja nad valmistavad tehnikat Tesla Nevada tehase jaoks.

Kõik läbirääkimiste osapooled on öelnud, et konkreetseid kõnelusi pole veel alustatud ja hetkel Tesla pigem vaatab ja mõtleb, mis neile sobida võiks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles