Uue IT-ministri esimene lubadus: välistööjõu riiki lubamine lauale tuua (32)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Tammist kohtus startup-kogukonna liidrite Sten Tamkivi ja Jevgeni Kabanoviga (Taxify)
Rene Tammist kohtus startup-kogukonna liidrite Sten Tamkivi ja Jevgeni Kabanoviga (Taxify) Foto: Aivar Pau

Uus IT-minister Rene Tammist otsustas oma esimese ametialase kohtumise pidada startup-kogukonna liidritega ning jututeemad olid ammu teada-tuntud.

Tammist ütles pärast enam kui tund kestnud kohtumist Postimehele, et välistööjõu temaatika oli esimene ja peamine, mis jutuks tuli, ning ta tahab selle teema lauale tuua, et arutada välistööjõu riiki lubamise kvootide laiendamise üle.

«Startup-viisa ja EASi vastav programm on päris kenasti tööle läinud, ent mitmete ettevõtete jaoks on selles osas probleemid üsna kriitilised. Põhiline sõnum oli neilt, et «nii hoida!»,» ütles Tammist.

Eesti idufirmad juba praegu tänu startup-viisale sisserände piirarvu kvoodi alt väljas. «Aga see regulatsioon tuleks üle vaadata ka teiste sektorite jaoks. Mitte lõputult ja «mida rohkem, seda parem», vaid see teema tuleks lahti võtta. Saan aru, et see teema on sensitiivne, aga kui vaadata ettevõtete tänaseid suuri kitsaskohti, siis see on üks neist,» rääkis Tammist.

Rene Tammist
Rene Tammist Foto: Aivar Pau

Verivärske minister märkis, et kõigepealt tuleb otsa vaadata meie sisemistele ressurssidele ja tuua tööhõivesse neid, keda seal veel ei ole, ning täiendus- ja ümberõppe võimaluste arendamisele. Tammist  viitas eraldi just vanemaealiste naiste tööhõivele.  

Startup-kogukonna liidritega puuduti veel optsioonide temaatikat, mille maksustamine on jätkuvalt startup-ettevõtete murekoht. «Rääkisime ka regulatsioonide ja ärikultuuri erinevustest USA ja Eesti ning kontinentaal-Euroopa vahel ning ka alustavate ettevõtete maksukrediidi teemal.»

«Omalt poolt saan pakkuda ettevõtetele partnerlust, et neid teemasid lahendada. Probleemid on akuutsed ja riigil tuleb siin tegutseda,» rääkis Tammist.

Valimisteni ei ole jäänud palju aega ja seega tekib küsimus, mida uus minister üldse ettevõtjatele lubada saab? Minister tõdes, et peamiselt partnerlust: «Riik võtab tõsiselt ettevõtjaid ja nende muresid ning püüab ühiselt nende lahenduste nimel tööd teha – seda ma saan lubada. Nagu ka seda, et tuua riigi juhtimisse rohkem startup-mentaliteeti.»

«Minu prioriteet on e-riigi arendamine ja partnerlus Eesti startup-kogukonnaga. Ma loodan, et midagi siin on võimalik teha – tahan ettevõtjate ja ametnikega teemaderingi peale teha ja ühel hetkel tulen välja ka konkreetsema tööplaaniga,» lubas minister.

Postimees avaldab Isamaa esimehe Helir-Valdor Seedri kommentaari muutmata kujul: 

Verivärske ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist andis täna kohtumisel start-up ettevõtjatega teada, et kavatseb tuua valitsuses lauale välistööjõu riiki lubamise laiendamise. Tuletame uuele ministrile meelde, et juba praegu on välistööjõu kvoodi alt vabastatud Eestile vajalikud kõrgepalgalised spetsialistid, sealhulgas IT sektori asjatundjad.

Juhime tema tähelepanu sellele, et ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri ametiülesandeks peab olema sihipärane töö selle nimel, et meie ettevõtluskeskkond soosiks kõrgtehnoloogiliste ja automatiseeritud tehnoloogiate kasutamist, mis vajavad vähem töökäsi.

Tegelikkuses kasvab surve madalapalgaliste võõrtööliste Eestisse toomiseks aga seda ei tohi me endale lubada. Isamaa leiab, et me peame töötama selle nimel, et Eesti palgad suureneksid määrani, mis välismaale tööle suundunud kaasmaalasi motiveeriks Eestisse naasma.  

Kui minister Rene Tammist soovib välistööjõu kvoodi alt vabastada keskmise palgaga oskustöölisi, siis sellega Isamaa ei nõustu. Odavale võõrtööjõule panustamine pikas perspektiivis ainult vähendaks Eesti konkurentsivõimet ja kahjustaks meie majandust.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles