Toyota investeerib Uberi isesõitvatesse autodesse pool miljardit (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota Sienna.
Toyota Sienna. Foto: DAVID MCNEW / AFP

Toyota teatas esmaspäeval, et investeerib Uberisse ligemale 500 miljonit dollarit, et kiirendada isesõitvate autode arendamist. Uber plaanib 2021. aastaks varustada Toyota Sienna väikebussid isesõitva tehnoloogiaga, et neid seejärel teedel katsetada.

Toyota loodab tehinguga saada omale koostööpartneri, kes aitaks neil üha kiiremini arenevas isesõitvate autode arendamise sektoris konkureerida teiste suurtootjatega, kellest paljud on endale samuti juba vastava tehnoloogia arendaja leidnud.

Suured autotootjad ja tehnoloogiafirmad on hetkel justkui koos tantsupeol, kus kõik tahavad endale sobiva tantsupartneri leida. Google'i Waymo teeb näiteks juba katseid Chrysleri ja Jaguar Land Roveri autodega. Sellised ettevõtted näevad, et transport on muutumas sõiduki omamisest üha enam hoopis rentimise teenuseks ja tulevikus saab auto omamine olema pigem hobi kui vajadus.

Kuna Uber on maailma suurim sõidujagamisteenust pakkuv firma, siis on neil ka kõige enam põhjust panustada isesõitvate autode arendamisse. Uberi mobiilirakendust kasutavad miljonid inimesed üle kogu maailma ja nii on tulevastel isesõitvatel taksodel juba ootav kasutajaskond olemas.

Uberi isesõitvate autode arendamise projekt on sattunud sellel aastal aga suhteliselt halba olukorda pärast märtsis inimese surmaga lõppenud õnnetust, mille järel sõidukatsed lõpetati. Uberi autosid hakati uuesti katsetama alles sellel kuul ja isegi praegu ei lubata neil autonoomses režiimis sõita.

Toyota puhul pole aga tegu esimese suurinvesteeringuga isesõitvate autode valdkonda. 2015. aastal investeeris autotootja umbes miljard dollarit omanimelise tehisintellekti labori loomisse.

Kahe ettevõtte vaheline koostöö aitab vähendada ka isesõitvate autode arendamisega seotud üüratuid kulusid. Konkreetses valdkonnas on spetsialistidest insenere üpriski vähe ja nende palgaootused on väga kõrged.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles