Televaatajad võivad Vene kanalitest ilma jääda

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Логотип Первого канала
Логотип Первого канала Foto: Wikipedia.org

Tuhanded televaatajad Eestis võivad jääda aastavahetusel ilma võimalusest vaadata Vene telekanaleid, kuna kaabellevifirmad ei suuda jõuda edastamistasude osas kokkuleppele.


Ren-TV ja PBK edastamise õigus Eestis kuulub praegu MTÜle Balti Autorite ja Leviliit(BALL), millel on samuti õigus kehtestada nende edastamistingimusi operaatorfirmadele, vahendab venekeelne Postimees.ee ajalehte Molodjož Estonii.

Uued BALLi tingimused on juba vastu võtnud Elion ja Telset. STV teatas, et on valmis pidama läbirääkimisi, Starman aga vaikib.

STV jurist Marina Bredise sõnul töötas STV varem otse Riia ja selle Eesti esindajate kaudu.

«Nüüd aga vähe sellest, et meie vahele on tekkinud BALLi näol vahendaja, lisaks tõstavad meile detsembri keskel esitatud uued tingimused edastamise tasu 300 protsendi võrra! Me pole kategooriliselt nõus selliste tingimustega,» rääkis ta.

Rahul pole ka uute tingimustega leppinud operaatorfirmad.

«Kokku me leppisime. Kuid olukord sarnaneb käte väänamisega. Meil pole lihtsalt väljapääsu. PBK lahkub satelliidilt, tõenäoliselt muutus see kriisi tõttu kalliks lõbuks, ja meil tuleb nüüd maksta nii edastamisõiguse kui ka signaali edastamise eest Elioni võrgu kaudu,» ütles Telset ASi juhatuse esimees Viktor Gaidushin.

Tema sõnul tõstab uus leping Telseti teenuste tasu lõpptarbija jaoks 12 krooni võrra, kuid BALLi juhatuse liikme Ljubov Domanina sõnul ei saa hinnatõusust juttugi olla.

Kolm aastat tagasi suutsid tema sõnul suured kaabelvõrgud, kaasa arvatud STV, sundida PBK juhatust kanalit tasuta üle kandma.

«Nüüd, kui neilt nõutakse seaduslikku tasu kanali eest, nad ärrituvad. Seejuures on meil hinnakiri väga soodne, Eestis võtame me edastamisõiguse eest kolm korda vähem kui Lätis või Leedus,» rääkis ta.

Domanina sõnul töötab tema organisatsioon eranditult agendina ja sellistel tingimustel, mis kehtestavad telekanalite Moskvas asuvad juhatused.

Lähipäevil loodavad osapooled siiski jõuda läbirääkimiste teel kokkuleppele, kuna Bredise sõnul ei tohi vaatajad antud konflikti tõttu kannatada.

Starman pole antud küsimuses volitatud isikute ajutise puudumise tõttu teemat kommenteerinud, kuid firma müügijuht Indrek Ild ütles venekeelsele Postimees.ee'le, et konkreetsem info tuleb hiljem.

Viasat Eesti tegevjuht Krista Leppiko teatas Postimees.ee’le, et Viasati klientide jaoks ei muutu uuesti aastast midagi.

«Viasati klientidele uuest aastast midagi ei muutu, PBK ja Ren-TV kanalid jäävad Viasati pakettidesse alles. Viasati eesmärgiks on pakkuda mitmekülgset programmi ning filmide, dokumentaalide ja spordikanalite kõrval on olulised ka venekeelsed kanalid,» märkis ta.

Samuti ei muuda Leppiko sõnul nende kanalite allesjäämine Viasati pakettide hinda. 

Sarnane olukord kujunes välja ka 2005. aasta lõpus, kui küsimuse alla seati Vene telekanalite edastamine aastavahetusel. Siis lülitasid Starman ja STV populaarsed Vene kanalid oma võrkudes välja alles 2. jaanuaril ning lülitasid nad tagasi sisse 5. jaanuari õhtuks, kui kompromiss oli saavutatud.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles