Eestlaste tehisintellekt sisenes USA kinnisvaraturule

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Varkel ja Gert Stahl
Sven Varkel ja Gert Stahl Foto: Investrorise

Eestlaste osalusel loodud ettevõte Investorise on asunud tehisintelligentse andmeanalüüsi põhjal tegema esimesi investeeringuid USA kinnisvaraturule ning esimesed märgid näitavad vägagi korralikku tootlikkust.

Investorise alustas tegevust tegelikult juba kolm aastat tagasi. Kohe algusest loodi firma USAs ning asutajateks Crowdestate’ga seotud eestlaste Gert Stahli ja Sven Varkeli kõrval Airbnb Ladina-Ameerika üksuse eksjuht Stefan Schimenes.

Stahli sõnul tuli esmalt aru saada, mida USA kinnisvaraturu tööstuses annab tehnoloogia abil ära teha. Peagi sai selgeks, et ühepereelamute rentimisse investeerijate teenindamine tehisintelligentsete abimeestega on valdkond, mis on suures osas täitmata.

«Meie esimene toode või teenus, mida hakkasime välja arendama, oligi see, kuidas investoritel miljonite korterite seast valida investeerimiseks välja need, mida on tegelikult mõtet ära osta,» rääkis Gert Stahl. «Me ise nimetasime seda tehisintelligentseks fondijuhiks, kuna tegemist on täisautomaatse lahendusega, mis loob investeerimisotsuseid tegevaid mudeleid demograafiliste, geograafiliste, majanduslike ja väga paljude muude näitajate põhjal.»

Möödunud aasta oktoobril hakatigi lahenduse põhjal tegema esimesi investeeringuid. «Tänaseks oleme teinud seitsme miljoni eest investeeringuid ning meie loodud fond teenib 20 protsenti kasumit,» märkis  Stahl.

Toote peamiseks klientideks on institutsionaalsed investorid. Läbi asutajate endi loodud fondi haldaks investorite varasid ja põhiliseks pakutavaks väärtuseks on tehnoloogia abil tehtavad ostuvalikud. Minnakse isegi nii kaugele, et öeldakse AI abiga iga maja puhul ette ära, kui palju see peaks renti teenima. Maju leida aitab kohalik maaklerite võrgustik.

Kogu ärijuhtimine käib ka täna jätkuvalt New Yorgis, ent ettevõtte arenduskeskus koos andmeanalüütika poolega on otsustatud tekitada Eestisse – siinne palkade ja kvaliteedi suhe on selleks lihtsalt parim. Eestisse on otsustanud elama jääda ka ettevõtte eestlastest omanikud.

Ettevõtte andmetöötlusjuhi Martin Lumiste sõnul aitab tehnoloogia hetkel lahendada kolme peamist probleemi.

Esiteks analüüsitakse läbi miljonid pakkumised ja selgitatakse välja, millised on head investeeringud. Lisaks prognoositakse tohutu hulga andmepunktide põhjal välja omanikukulusid, makse ja üüritulusid ning tühjalt seismise aja. Kokkuvõttes saadaksegi üüritootlikkuse ülevaade.

Teiseks aidatakse investoritel kokku panna üürimajade portfell – oluline on ju portfelli kogutootlikkus ja võimalikeks riskideks valmisolek. Kolmandaks tegeletakse pideva turuanalüütikaga ja jälgitakse sisuliselt kõike – alates töötuse määrast ja lõpetades kuritegevuse tasemega.

«Kõige põnevam uuendus, millega hetkel tegeleme, on see, et proovime postiindeksite põhjal inimeste elukvaliteeti hinnata,» rääkis Lumiste.

Gert Stahl ütles Postimehele, et teenuse lõpptarbijal pole täna vajalik tegeleda muu kui raha liigutamisega - anda raha ja saada iga nelja kuu tagant kasumit vastu. Oma varade seisu näeb investor spetsiaalsest keskkonnast, kuid tehingutele ta ise ligi ei pääse.

Mis puutub ettevõtte raha teenimisse, siis teenib see iga toote ostu ja hallatava vara mahu pealt. «Iga dollari pealt, mis on meie süsteemis, võtame igal aastal teatud protsendi. Ja iga kord, kui me selle raha eest ostame midagi, siis võtame ka väikese protsendi,» selgitas Stahl.

Kokkuvõttes on tegemist tehisintelligentse investeeringute juhtimise teenusega. Ettevõte ise on arendusse investeeringuid kogunud kolme miljoni dollari ringis.

USAs on majade rentimine võrreldes Eestiga vägagi levinud praktika. Trend on rentimise suunas jõudsalt kasvamas, maja omamine muutub aga järjest ebapopulaarsemaks.

Parim koht üürimajadesse investeerimiseks on aga Investorise andmeil hetkel USA idaosas asuv Nashville.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles