Andmekaitse hooldekodudele: olgem ikka mõistlikud (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Andmekaitse inspektsioon on üllatunud ühe Eesti hooldekodu tegevuse üle, kuna see otsustas mingil põhjusel oma vanuritest klientide perekonnanimed asendada numbrikombinatsioonidega.

«Olgem ikka mõistlikud ja meenutagem, et alates isikuandmete kaitse üldmääruse kehtima hakkamisest 25. mail ei tule teha midagi teistmoodi, see tähendab, et nimest ei ole saanud saladus,» seisab inspektsiooni üleskutses.

«Keegi ilmselt ei kujuta ju ette, et autoga jõuab iseseisvalt sihtkohta ilma seda käivitamata. Samamoodi on andmetöötlusega, et jõuda eesmärgini on vaja isikuandmeid kasutada. Nii nagu auto juhtimisel tuleb tunda liiklusreegleid, on mõistlik teha selgeks reeglid isikuandmete töötlemisel,» teatas inspektsioon.

Eesti hakkas sel aastal kehtima Euroopa Liidu andmekaitse üldmäärus, mis on tekitanud juurde tohutult asjatut bürokraatiat, lisatöökohtade loomist andmekaitseasjatundjaile ja palju segadust rahvas. Lisaks peavad andmeid koguvad ettevõtte esitama igale kliendile kohustuslikult andmete töötlemise palve – paraku saab sellelegi vaid jaatavalt vastata, et nende kliendiks saada.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles