Krüptovaluutade krahhist on saamas ajaloo suurim (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krüptovaluutasid kaevandav arvuti.
Krüptovaluutasid kaevandav arvuti. Foto: Bobby Yip / Reuters/Scanpix

Krüptorahade väärtused kukkusid täna uutesse sügavustesse ning nende krahh paistab täna juba suurem olevat kui internetimulli lõhkemine sajandivahetusel.

Krüptovaluutade indeks MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 Index on tänaseks kukkunud oma jaanuari tipust 80 protsenti, mis on nüüdseks suurem langus kui peamiselt tehnoloogiasektorit iseloomustava Nasdaqi koondindeksi 78-protsendiline kukkumine pärast 2000. aasta krahhi, kirjutab Bloomberg.

Nii nagu internetiaktsiate buumi ajal kaks aastakümmet tagasi, nii ka nüüd on investoritele, kes panustasid uutele tehnoloogiatele, saabunud valus reaalsuse kontroll.

«See vaid näitab, et see krüptovärk oli massiivne spekulatiivne mull, nagu paljud meist hoiatasid,» ütles uudisteagentuurile valuutakauplemisplatvormi Markets.com analüütik Neil Wilson. «See on väga suure tõenäosusega turg, kus võitja võtab kõik – ja kõige tõenäolisem võitja on Bitcoin,» lisas ta.

Tänast krüptorahade langust vedas suuruselt teine valuuta Ether, mille hind kukkus kuus protsenti. Kuuga on see krüptoraha kaotanud 40 protsenti oma väärtusest. Bitcoini hind on muutunud täna vähe (0,8 protsenti 6275 dollarini). Detsenbri lõpus kerkis Bitcoini hind 20 000 dollarini.

Kõigi virtuaalrahade, mida jälgib portaal CoinMarketCap.com, väärtus on langenud kümne kuu madalaiamale tasemele 187 miljardi dollarini.

Krüptorahadesse uskujad suhtuvad võrdlusesse internetimulliga negatiivselt toonitades, et 15 aastat hiljem tegi Nasdaq uusi rekordeid ja osutavad interneti tohutule mõjule ühiskonnale. Nad toonitavad ka, et Bitcoin on varasematest taolistest langustest kenakesti toibunud.

Küberrahade maania jõudis oma haripunkti eelmise aasta lõpus. Seda toitis lootus, et Bitcoinist saab digitaalne kuld ja plokiahela-tehnoloogiaga seotud žetoonid (token) muudavad kõikvõimalikke tööstusharusid täielikult. Hiljem aga said tagasilöögi, sest kahtlustati, et tegemist on üleshaipimisega, kardeti turvaprobleeme, ilmusid teated turumanipulatsiooni kohta ja palju muid kõhklusi.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles